TRACHTA, J. Optimalizace provozu indukční pece ve slévárně Vsetín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Lázničková, Ilona

Diplomová práce řeší optimalizaci provozu indukční pece ve slévárně Vsetín z hlediska nesymetrického zatěžování distribuční sítě. Práce je rozdělena do dvou částí. V první části je stručné seznámení s principem indukčního ohřevu a poté následuje popis a rozbor konkrétního provozu a stávajícího stavu. Cílem práce bylo navrhnout několik možných opatření vedoucích k řešení problematiky nesymetrie a optimalizace provozu, proto jsou ve druhé části uvedena možná řešení. Jednotlivá řešení student posuzuje vzhledem k použitelnosti v daném provozu slévárny. V závěru práce je proveden výpočet parametrů pro nejvhodnější řešení, tj. symetrizační Steinmetzův článek, pro každý výkonový stupeň tavícího a udržovacího transformátoru. Vypočítané hodnoty jsou pro lepší přehlednost shrnuty v tabulkách. Diplomová práce splňuje všechny body zadání, je přehledně členěna a po formální stránce je na dobré úrovni. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Splnění zadání A 50/50
Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Nowak, Stanislav

Student velmi dobře rozebral širokou problematiku možností eliminace asymetrie v trojfázových sítích při jednofázovém spotřebiči. Značnou část práce představovala činnost na místě ve staré slévárně při zjišťování parametrů min. 50 let staré pece, kde nebyla k dispozici řádná dokumentace a vlastní zařízení vzhledem ke svému vytížení neumožňovalo provést žádná upřesňující měření. To vyžadovalo nemálo návštěv na vzdáleném místě a i zde student prokázal inženýrské schopnosti analýzy stavu zařízení a potřeb uživatele. Byla vybrána správná metoda řešení problému a popsán teoretický postup návrhu vhodného zařízení na principu LC obvodu. Tento obvod byl následně navržen s tím, že byly vypočteny všechny možné parametry pro různé stupně a režimy tavících pecí. V závěru práce jsou uvedeny vypočtené hodnoty a navržen další možný postup při realizaci navrhovaného opatření. Závěr diplomové práce představuje dobrý podklad pro další rozhodování provozovatele pecí při řešení zejména ekonomických dopadů stávajícího špatného stavu a tím vysokých nákladů za odebíranou el. energii. Student prokázal inženýrské schopnosti ve vysoké míře s tím, že mnoho svého úsilí nedokázal ve své práci zřetelně zviditelnit.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 47/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 39100