SLÁMOVÁ, K. Vybrané transakce s obchodním podílem z účetního a daňového pohledu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Brychta, Karel

Cílem diplomové práce bylo vytvořit metodický návod pro účtování a zdaňování vybraných transakcí s obchodním podílem. Uvedené téma patří svým charakterem mezi témata náročnější a z pohledu témat dosud zpracovaných studenty z řad oboru Účetnictví a finanční řízení podniku se jednoznačně řadí mezi témata originální. Diplomová práce je nadstandardní co do rozsahu a hloubky zpracování. Její autorka umně a systematicky propojuje relevantní pasáže korporátního práva, účetnictví a daní. Tento ucelený náhled na věc je velmi cenný a dokládá schopnost diplomantky erudovaně řešit zadaný úkol. Samotný text je vhodně doplněn řadou tabulek a schémat, které sumarizují vybrané aspekty právní úpravy a příslušné kroky v rámci metodického návodu. Posledně uvedené pak představuje prakticky využitelný nástroj pro účetní a daňové řešení vybraných operací s obchodním podílem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hruška, Vladimír

Diplomová práce Bc. Kláry Slámové se zabývá problematikou vybraných transakcí s obchodním podílem z účetního a daňového pohledu. V části vymezené základním teoretickým východiskům jsou přehledně popsány jednotlivé transakce. V analytické části se Bc. Klára Slámová zaměřila na rozbor legislativní úpravy související s nabytím, držbou a prodejem obchodního podílu, a to s odkazem na příslušné legislativní normy. V závěrečných příkladech je aplikována navrhovaná pomůcka z kapitoly Metodika transakcí s obchodním podílem. Diplomovou práci Bc. Kláry Slámové hodnotím velice pozitivně. Především příklady by byly přínosem při praktickém využití. Vzhledem k výše uvedenému doporučuji diplomovou práci k obhajobě. V průběhu obhajoby diplomové práce navrhuji odpovědět na tři uvedené otázky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Splnění stanovených cílů A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 112134