ZEMÁNEK, V. Akustická analýza Mozartova efektu a jeho působení u pacientů s epilepsii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kiska, Tomáš

Student vypracoval práci zaměřenou vliv Mozartova efektu na pacienty z epilepsií. Lze konstatovat, že zadání diplomové práce bylo splněno. Student navrhl vlastní detektor epileptiformních výbojů v EEG signálů. Dále byla provedena korelační analýza a výpočet hudebních parametrů za pomoci MIRtoolboxu. Součástí práce je také hudební analýza skladeb a podrobný analýza každého pacienta, u které nutno říci, že nebyla součástí zadání a je tedy nad jeho rámec. Sazební a gramatická stránka sráží celkovou úroveň práce. Student špatně uchopil technický a odborný styl a upřednostňuje spíše vyprávěcí postupy nad odbornou interpretací. S tímto faktem se pojí i nevhodné používání odborných výrazu, jehož důsledkem dochází nejednoznačným nebo nedostatečným definicím. Dalším menším nedostatkem je příliš strohá definice hudebních parametrů a pak malé množství vypočítaných parametrů. I díky výše zmíněným nedostatkům se jedná o hodnotnou práci, u které výsledné hodnocení sráží především samotná interpretace a stylizace. Práci doporučuji k obhajobě s hodnocením 68 D.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Posudek oponenta

Mekyska, Jiří

Byť student ve své diplomové práci splnil všechny cíle, celkově práce trpí značnými nedostatky a je na velmi nízké odborné úrovni: - práce obsahuje typografické chyby (např. záměna spojovníku za pomlčku) - práce je plná gramatických chyb a překlepů (např. „dá se řící“, „pacientům se na hlavu naaplikovali elektrody“) - práce obsahuje celou řadu nepřesností a zavádějících informací (např. parametr zero crossing kvantifikuje počet průchodů signálu nulovou úrovní, ne nulou; parametr HFE neurčuje množství vysokých frekvencí, ale kvantifikuje množství energie na vyšších kmitočtech; tvrzení „pacienti nekorelují s parametrem attack time“ nedává smysl, co konkrétně u pacientů s tímto parametrem signifikantně nekoreluje?; mean – hlavní hodnota, co přesně je myšleno hlavní hodnotou?; atd.) - na základě výše zmíněného usuzuji, že některým parametrizačním technikám, které student používal, vůbec nerozumí - považuji za naprosto zbytečné vysvětlovat v diplomové práci Pearsonův korelační koeficient, jedná se o pojem, který by měl na úrovni inženýra každý znát - jelikož je práce založena na oblasti MIR (Music Information Retrieval), očekával bych o tomto pojmu alespoň zmínku - student píše práci jako osobní deník, nikoliv jako inženýrskou práci Na práci oceňuji muzikologickou část a snahu výsledky korelační analýzy z muzikologického hlediska nějak interpretovat.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 112913