OPIOŁ, Z. Laboratorní přípravek řízený PC pro demonstraci funkce usměrňovačů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Brančík, Lubomír

Cílem bakalářské práce bylo navrhnout a realizovat laboratorní přípravek řízený PC pro účely demonstrace funkce základních typů usměrňovačů střídavého napětí, jak klasických koncepcí, tak operačních. Součástí práce měla být i příprava podkladů pro laboratorní úlohu. Opravená verze práce je pouze mírně rozšířena, nejzávažnější dříve vytýkané nedostatky z hlediska formátování a celkové čitelnosti práce byly odstraněny, řada nepřesností však stále zůstává (např. formálně chybné odkazy na vzorce a obrázky, formáty některých vzorců, překlepy v textu, apod.). Blokové schéma v nově přidané kapitole popisující koncepci zařízení není dostatečně popsáno, demonstrace vlivu filtračních kapacitorů na tomto místě není příliš vhodná. Student zde používá pojem “resistence” pro odpor, DC složka napětí je v textu odkazována jako Umax, viz str. 12. U jednocestného usměrňovače jsou uváděny pouze výsledky měření, nikoli simulací, schéma na obr. 2.1 je přitom kopií zapojení z Pspice. U dvoucestného usměrňovače na obr. 2.4 není zřejmá korespondence mezi simulací a měřením, navíc jsou na obr. 2.5 dva průběhy vstupních napětí, ale pouze jeden průběh usměrněný. Zvolené hodnoty vstupních napětí neumožňují demonstrovat správnou funkci pasivních usměrňovačů, neboť zde hrají významnou roli parazitní úbytky na diodách (markantní je to u Graetzova usměrňovače, viz obr. 2.8). Demonstrace funkce aktivních usměrňovačů s operačními zesilovači je na přijatelnější úrovni. V práci je podrobněji popsána hardwarová část přípravku, jeho řízení mikrokontrolérem a komunikace s PC, včetně příslušných protokolů. Jak ale student sám uvádí v závěru práce, vzhledem k chybám na plošném spoji a chybnému obvodu pro nastavování offsetu není přípravek zcela funkční dle původního záměru (zřejmě zde nebyl učiněn významný pokrok oproti minulé verzi). Část podkladů pro laboratorní úlohu je velmi stručná. Celkově lze nicméně konstatovat, že student v rámci řešení práce prokázal základní návrhářské a konstruktérské schopnosti, byť výsledný produkt nebude v současném stavu pro požadovaný účel dobře použitelný. Student chodil pouze minimálně na konzultace, druhá verze práce nebyla s vedoucím konzultována vůbec.

Navrhovaná známka
E
Body
55

Posudek oponenta

Šotner, Roman

Vypracování zprávy se zlepšilo. Je zde více komentářů k principům uvedených zapojení. Formální stránka doznala také jistého zlepšení, ale většina dalších připomínek zůstává stále nevyřešena (odkazování na obrázky, nezdůvodněné různé budící úrovně, chybějící reference na uvedené vztahy pro DC složku, nejednotnost formátu schémat a obrázků – převzaté z PSpice, datasheetů, atd.). Některá zapojení jsou obrovská (1/2 strany). Stále jaksi chybí zdůvodnění výběru/návrhu hodnot prvků ve schématech (pokud jsou uvedeny). Parametry časových průběhů simulovaných a měřených napětí (vztah mezi Upp, Uef, Udc, Umax. atd. signálu před a po usměrnění) by měly být opřeny o teoretický výpočet (alespoň odhad). Nic z toho však není řešeno ani v laboratorním návodu a úloha tak možná částečně pozbývá hlavní účel (ověření teorie reálnou ukázkou). Ukázka vzorové laboratorní úlohy (návodu) je stále nedostatečná. Z osobního pohledu vidím, že student odvedl práci s vývojem HW a SW (dokumentace je uvedena a zařízení je zřejmě funkční), ale ověření není dle mého názoru zcela kompletní a jasně vysvětleno (viz komentáře v předchozím posudku). Především písemná část práce by měla být na mnohem vyšší úrovni. Doporučuji předvést zařízení komisi.

Navrhovaná známka
D
Body
61

eVSKP id 112929