DOLÁK, J. Zvýšení pružnosti zážehového závodního motoru přeplňováním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Svída, David

Úkolem diplomanta bylo provést přiřazení vhodného typu turbodmychadla pro zadaný zážehový motor studentské formule. Návrh komplikovala skutečnost, že se jednalo o jednoválcový motor pro který již z principu je přeplňování výfukovým turbodmychadlem obtížné a mnoho podobných konstrukcí neexistuje. Student provedl všechna potřebná měření nutná pro sestavení výpočtového modelu spalovacího motoru. Při řešení práce postupoval samostatně a využil všechny znalosti získané během studia na Ústavu automobilního a dopravního inženýrství. Během řešení své práce student prokázal schopnosti týmové spolupráce s ostatními řešiteli studentské formule a jednoznačně prokázal svůj inženýrský přístup při řešení konkrétních úkolů v oblasti konstrukce spalovacích motorů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Beran, Martin

Diplomant ve své práci provedl návrh zvýšení zážehového motoru vhodnou volbou výfukového turbodmychadla. V úvodní části student uvádí přehled možných konstrukčních řešení přeplňovaných závodních motorů a vhodnosti jejich použití pro zvolený motor. V další částí diplomant provedl návrhový výpočet pro základní volbu turbodmychadla. Celá kapitola je velmi přehledně zpracována a diplomant prokázal, že se v dané problematice orientuje. Pro zvolené uspořádání motoru a turbodmychadla student sestavil výpočtový termodynamický model, na jehož základě ověřil vhodnost zvoleného turbodmychadla a určil vhodný typ jeho regulace. Práce je po obsahové i formální stránce zcela v pořádku a bude zcela určitě sloužit jako základ pro podobné práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 33807