ADAMEC, J. Analýza elektromagnetického pole asynchronního stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Michailidis, Petr

Student zpracoval bakalářskou práci na téma Analýza elektromagnetického pole asynchronního stroje, kde bylo k analýze využito programu Ansoft Maxwell. Student prokázal získání schopností využívat moderní numerické metody k analýze strojů. Student přistupoval k dané práci s menší iniciativou a nadšením. K této práci mám několik připomínek a nedostatků: V některých rovnicích se vyskytují nesrovnalosti. U části rovnic chybí označení vektorů. Nejsou uvedeny citace.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Posudek oponenta

Skalka, Miroslav

Student zpracoval bakalářskou práci postihující oblast rotorových poruch asynchronních strojů. Práce je rozdělena do několika částí, kde jsou obecně popsány metody pro řešení elektromagnetických polí, je uvedeno rozdělení elektrických strojů včetně konstrukce a principu činnosti analyzovaného stroje. Dále je zde uveden postup při tvorbě výpočetního modelu v prostředí Mawxell a získané výsledky jsou v závěru zhodnoceny. Práce je psána systematicky a přehledně s dobrým využitím dostupné literatury. V textu schází odkazy na použitou literaturu, která je však v závěru uvedena. K práci mám následující výtky. V práci se vyskytuje několik nepřesných výrazů, např. (str.8 Vzájemným propojením těchto NODů vznikne síť čar, kterou nazýváme MESH! (věc terminologie)). Se vztahy uvedenými v kapitole 2.2 lze souhlasit pouze za určitých podmínek, které ovšem nejsou uvedeny. Při přepočtu rotorových veličin na stator jsou použity zvláštní vztahy. Dále podle zadaných parametrů stroje nesouhlasí velikost vypočteného momentu stroje (výpočet 90Nm, skutečnost 50Nm) při jmenovitém skluzu (otáčkách). Rovněž ani otáčky stroje nesouhlasí (vypočtené 1367min-1, skutečnost 1455min-1). Tedy výsledky magnetického pole neodpovídají danému stroji. Analýza výsledků a následná diskuze je nevyhovující. Ve vyhodnocení mi dále schází detailní pohled na jednotlivé průběhy, neboť z jejich celkového průběhu nejsou malé změny nijak zvlášť patrné (konkrétně průběhy proudů ve vinutí při poruchách). Až kdesi hluboko v textu je uvedeno, jaké poruchy rotorové klece jsou vlastně simulovány, ale nikde již není uvedeno, které tyče jsou vlastně porušeny (jejich vzájemná pozice). Dále je analyzován průběh elektromagnetického pole u asynchronního stroje, ale vůbec není řešen průběh magnetické indukce ve vzduchové mezeře a vliv poškození tyčí na její průběh. Nesouhlasím s Vaším tvrzením v závěru, že maximální hodnota proudu při rozběhu se nemění vlivem porušení tyčí! Dle názvu bakalářské práce jsem očekával, že daleko více pozornosti bude věnováno analýze poruchových stavů a porovnání s bezporuchovým stavem. I přes uvedené nedostatky doporučuji tuto práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
E
Body
56

Otázky

eVSKP id 48646