HANÁK, M. Návrh transformační stanice pro vyvedení výkonu z fotovoltaické elektrárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Orságová, Jaroslava

Zadání diplomové práce je v celém rozsahu splněno a to na velmi dobré odborné úrovni. Velkým přínosem je ekonomické vyhodnocení návrhu celé trafostanice, což je v souvislosti se způsobem provozu fotovoltaické elektrárny velmi užitečné. Na celé práci je vidět, že autor už má zkušenosti s projekční činností a dokázal je dobře propojit s teoretickými znalostmi. Jeho přístup k práci byl velmi samostatný a iniciativní. Některé připomínky mám k formální stránce práce: - za největší nedostatek považuji poněkud nepřehlednou stavbu textu, především oddělení teoretické části od praktické části - seznam symbolů a značek v tabulce na str. 12 je nepřehledný - formátování textu v práci - malé řádkování, velké mezery mezi odstavci - ve výpočtu zktratových poměrů na straně nn není jasné, zda-li se uvažuje paralelní provoz transformátorů či nikoli - překlepy a chyby v textu

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Procházka, Aleš

Diplomová práce je provedena velmi pečlivě a odpovídá v plnému rozsahu zadání. Teoretická část shrnuje veškeré podklady potřebné pro vlastní návrh vyvedení výkonu solární elektrárny do distribuční sítě. K předložené práci nemám zásadní připomínky. Z praktického pohledu je jedna centrální trafostanice pro solární elektrárnu uvedeného výkonu na hranici hospodárnosti a stálo by za zvážení rozdělit přenášený výkon na dvě menší trafostanice rozmístěné na ploše FVE s ohledem na délky kabelů 0,4kV. Trafostanice je navržena s poměrně velkou výkonovou rezervou. Při realizaci by pravděpodobně pro přenesení výkonu 1,4 MW byly instalovány transformátory o menším celkovém výkonu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 46/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 20/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 22606