OTÝPKOVÁ, J. Zhodnocení hospodaření vybrané veřejnoprávní korporace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Lajtkepová, Eva

Studentka znovu předkládá diplomovou práci, kterou neobhájila v červnu 2018. I když komise v protokolu ze SZZ výslovně neuvedla, že by měla diplomatka změnit vedoucího práce, sama diplomantka mě požádala, abych jí práci při opravách a přepracování vedla: změna vedoucího práce byla schválena ředitelem Ústavu ekonomiky dne 25. června 2018. Diplomová práce byla významně přepracována dle doporučení komise i vedoucího práce, jmenovitě byly zapracovány tyto změny: - Byl mírně upraven cíl práce, aby odpovídal požadované struktuře práce, - Byla upravena teoretická část práce, některé zdroje byly přidány, některé (zastaralé) naopak byly vypuštěny, - Významně byla přepracována analytická část práce: některé (méně podstatné nebo povrchně zpracované) části byly zkráceny nebo zcela vypuštěny, některé části byly v analýze prohloubeny a rozšířeny (např. modifikovaná finanční analýza), byla přidána část o zadluženosti města, - Část „Zhodnocení hospodaření“ je uvedena jako samostatná kapitola, text byl významně změněn tak, aby skutečně odpovídal názvu a zaměření kapitoly, - Návrhová část byla zcela změněna: jednotlivé návrhy bezprostředně navazují na závěry ze zhodnocení hospodaření. Celkově mohu diplomantku pochválit, že celou dobu, kdy jsme spolupracovaly (tj. cca dva měsíce) byla aktivní a upřímně se snažila o opravu své závěrečné práce. Diplomová práce v této podobě rozhodně splňuje požadavky kladené na práce podobného typu. Má logickou strukturu, je obsahově provázaná, zhodnocení hospodaření vychází z analýzy, návrhová část je provázána na zhodnocení. Jednoznačně nejkvalitnější částí práce je část analytická, která obsahuje nejen standardní analýzu příjmů a výdajů města, ale i modifikovanou finanční analýzu a pohled na zadluženost města. Slabší částí práce je návrhová část. Chtěla bych ale zdůraznit, že to není zcela chyba samotné práce, ale vyplývá z tématu (podotýkám, že komise v červnu neměla k tématu připomínky): jakékoliv návrhy na zlepšení hospodaření obcí či měst v ČR se formulují velmi obtížně, protože zpravidla hospodaření municipalit bývá velmi uvážlivé (a týká se to i Blanska, kde studentka zpracovávala svoji DP). Již z tohoto důvodu nebylo možné očekávat návrhy nijak převratné, zde uvedené návrhy jsou maximum možného, co lze v podmínkách podobně hospodařící municipality předložit. Diplomová práce je celkově zpracována standardním způsobem, výše uvedený nedostatek rozhodně neovlivňuje výsledek práce diplomantky. Práci rozhodně mohu s klidným svědomím doporučit k obhajobě, navrhuji klasifikovat stupněm „C“ (dobře).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků D
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Skoupá, Alena

Předložená diplomová práce splnila stanovený cíl. Studentka prokázala znalost dané problematiky a schopnost aplikovat získané poznatky do praxe. Studentka se důkladně zabývala návrhovou částí. Jakékoliv návrhy se však formulují velice obtížně, neboť obce jsou všeobecně považovány za nejlépe hospodařící sektor veřejných rozpočtů. Práce je srozumitelná, má logickou strukturu, jednotlivé kapitoly na sebe navazují. Práce splňuje obsahové i formální nároky, jakož i požadavky na využití odborných zdrojů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji B
Splnění stanovených cílů A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 112936