KONÍČEK, P. Výpočty teplotních polí na modelu asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Janda, Marcel

Student se zabýval problematikou teplotních výpočtů v elektrických strojích. Seznámil se s použitím prostředí Ansys Workbench pro řešení fyzikálních polí v asynchronním motoru. Kromě samotných výpočtů provedl i měření, která pak sloužili pro porovnání a vyhodnocení výsledků, které student získal simulací pomocí MKP. Danou problematiku student zvládl velmi dobře a osvojil si znalosti nejen z oblasti výpočtů, ale také z konstrukce elektrických strojů. Student pravidelně dovházel na konzultace a samostatně pracoval s literaturou. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Makki, Zbyněk

Student se ve své práci zabýval výpočty teplotních polí na modelu asynchronního motoru. Student v první části práce uvede popis asynchronního stroje, o kterém jeho práce pojednává, kde popíše i ztráty vznikající v tomto typu stroje. Dále popíše různé typy sdílení tepla a měření teploty pomocí kontaktních a bezkontaktních měřících přístrojů. Následně student provedl měření v laboratoři na reálném asynchronním stroji, kde na třech místech proměřil oteplovací i ochlazovací charakteristiku. V další části již student provedl výpočet teplotních polí na nezatíženém modelu asynchronního stroje pomocí programu Ansys Workbench s použitím tří úrovní kvality sítě prvků na tomto modelu a následně porovnal jaký vliv má kvalita sítě prvků na získané výsledky. Stejný postup student zvolil i pro zatížený model asynchronního stroje. Na závěr student provedl srovnání naměřených a vypočtených hodnot. Z formálního hlediska obsahuje práce drobné chyby a z technického hlediska by bylo vhodné uvést na závěr práce lepší srovnání laboratorního měření a výsledků získaných pomocí programu Ansys Workbench. Přesto je práce dobře zpracována a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 48632