MARTIKÁN, M. Učení založené na instancích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Honzík, Petr

Student Bc. Miroslav Martikán vypracoval diplomovou práci na téma "učení založené na instancích". K pochopení a zapracování se do méně složitého zadání potřeboval více času a vedení ze strany vedoucího, než je běžné. Svým aktivním přístupem a vytrvalostí však počáteční problémy překonal a do problematiky se zapracoval. Práce mohla být svým rozsahem ještě bohatší, avšak splňuje všechny základní požadavky, se kterými bylo zadání vypsáno. S ohledem na uvedené navrhuji hodnocení 80 bodů / B / velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 16/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Polách, Petr

Diplomant podal ve své práci teoretický základ k učícím algoritmům založeným na instancích. Informace jsou zpracovány srozumitelnou formou, ocenil bych ale přeci jen extenzivnější úvod do problematiky zahrnující např. srovnání s jinými klasifikačními metodami - vzhledem k tomu, že cílem má být výukový systém, mohl by autor diskutovat např. srovnání s neuronovými sítěmi. Postrádám také náznačení aplikační využitelnosti algoritmů mimo výuku. Z formálního hlediska je práce zpracována standardně. Vytýkám však použití pouze černobílého tisku. Na několika místech se autor při diskusi výsledků / výstupů z ním připraveného softwaru odvolává na barevné rozlišení prvků na vložených obrázcích, které je v černobílém tisku zcela nečitelné a obrázky jsou tak v textu téměř zbytečné, protože o ničem nevypovídají. Za ne zcela vhodné považuji míchání terminologie. Diplomant mluví někdy o klasifikaci, jindy nazývá stejný postup "predikcí výstupní hodnoty". V kap. 1 ze začátku uvádí, že "lazy metody", mezi které studované algoritmy patří, nevytvářejí modelová data. O několik kapitol dále běžně pracuje s termíny jako "model vytvořený tímto algoritmem". Součástí práce je vytvořený výukový software pro prostředí Matlab. Z přiloženého CD se mi však nepodařilo v prostředí Matlab 7 aplikaci spustit. Problém mohl vzniknout migrací mezi verzemi či nedodržením některých návazností v mé instalaci. V každém případě však měl diplomant ve snaze předejít takovýmto situacím a ve snaze o praktickou použitelnost aplikace alespoň vyjmenovat základní požadavky pro spuštění programu, případně vytvořit skutečně ošetřenou instalaci, kterou by bylo možno spustit na většině počítačů. Nemám možnost aplikaci otestovat ani porovnat skutečné výsledky s předloženou dokumentací. Diplomant nicméně předkládá ucelený text objasňující základní aspekty IBL algoritmů. Podle textu a vložených obrázků lze soudit, že věnoval nemalé množství času vytvoření a odladění přínosné výukové aplikace. Vzhledem k uvedenému doporučuji práci k obhajobě a navrhuji hodnocení stupněm Velmi dobře / B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 17/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Formální zpracování práce C 7/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 11793