ČUTA, R. Možnosti stanovení mykotoxinů v ječmeni a sladu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Úkolem bakaláře Roberta Čuty bylo zpracovat literární rešerše zaměřené na přehled a charakteristiku významných mykotoxinů, především mykotoxinů v pivovarských surovinách a v pivu. Dále pak shrnout možnosti stanovení vybraných mykotoxinů v ječmeni a sladu. V experimentální části se bakalář zabýval optimalizací přípravy vzorků ječmene a sladu pro stanovení mykotoxinu DON metodou LC/MS. Bakalář pracoval po celou dobu pod vedením odborného pracovníka laboratoře. Ocenila bych jeho větší samostatnost především při zpracování výsledků a při práci s odbornou literaturou. Malá pozornost byla věnována též formální úpravě textu. Závěrem lze konstatovat, že cíle uvedené v zadání bakalářské práce byly splněny a její úroveň zpracování odpovídá zadaným požadavkům.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | B |
Bakalářská práce Roberta Čuty se zabývá stanovením mykotoxinů v ječmeni a sladu. Větší díl bakalářské práce představuje teoretická část. Ta se správně drží zadání, ovšem jednotlivé části jsou rozděleny značně nerovnoměrně. Zbytečně obsáhlá je část věnující se popisu mykotoxinů a naopak stěžejní část práce věnující se výskytu a stanovení jednotlivých mykotoxinů je pojednána poněkud povrchně. Zdroje ze kterých autor čerpal jsou v textu citovány nepřehledně, takže není vždy jasné, který zdroj autor právě cituje. Samotné zdroje jsou bohužel v drtivé většině internetové stránky, přičemž k dané problematice existuje jistě celá řada hodnotných článků, případně i knih. Seznam literárních zdrojů je umístěn jak na začátku práce, tak na jejím konci, přičemž oba seznamy se neshodují. Experimentální část je poněkud nepřehledná a část informací (použitá kolona, průtok mobilní fáze atd.) v ní chybí a jsou umístěny do části s výsledky a diskuzí. Výsledková část je dobře zpracovaná i diskutovaná a nakonec shrnuta v závěrech. Je zajímavé, že v průběhu sladování dojde k výraznému navýšení obsahu sledovaného mykotoxinu. Celkově práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou "C".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | C | ||
Logické členění práce | C | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | D | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 20435