LENK, P. Návrh a implementace systému pro výměnu statistických informací o síťovém provozu mezi přístupové body WLAN sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Molnár, Karol

Závěrečná práce diplomanta Petera Lenka, Bc. řeší distribuci informací o vytíženosti bezdrátového přístupového bodu sousedním zařízením. Práce zahrnovala jak koncepční návrh systému, tak i samotnou realizaci na platformě Mikrotik RB433 využitím virtuálního operačního systému OpenWRT. Výsledná aplikace zajišťuje: - Sběr informací o krátkodobém a dlouhodobém zatížení WLAN rozhraní daného zařízení. - Distribuci informací o zatížení přes bezdrátovou síť. - Distribuci informací většímu počtu zařízení využitím multicastového přenosu. - Konfiguraci způsobu přenosu i parametrů statistik pomocí textového souboru. Požadavek na zohlednění intenzity signálu byl rozpracován jen teoreticky a nedošlo k plnohodnotné implementaci. Způsob realizace diplomové práce i dokumentace postupu svědčí o rozsáhlých odborných zkušenostech diplomanta. Dokumentace je na vysoké úrovni a je rozhodně cenným podkladem pro další aktivity v této oblasti. Přiložené zdrojové kódy také svědčí o praktických zkušenostech diplomanta. Velice cením systematické používání komentářů ke klíčovým úsekům vytvořeného softwaru. Na práci je vidět, že byl řešen systematicky během celého semestru. Svědčí o tom odladěná forma implementace, dokumentace i přídavné funkčnosti, které nebyly přímo požadovány v zadání, ale značně přispívají k širší využitelnosti výsledné aplikace. S prací diplomanta jsem velice spokojen a jeho celoroční činnost hodnotím známkou výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Růčka, Lukáš

Zadání práce lze považovat za splněné. V práci oceňuji zvolený postup řešení i studentem navrženou možnost automatizované distribuce konfiguračních nastavení. Práce má relativně malý rozsah (cca 35 stran bez příloh). Stěžejní částí práce jsou však vytvořené skripty a programy, které student vytvořil. Rozsah práce se podepisuje jak na teoretické části práce, kde bych uvítal lepší teoretický rozbor problematiky využité při vlastní realizaci práce (např. principů multicastového provozu, systému WDS), tak v popisu praktické části práce. V praktické části student popisuje postup tvorby jednotlivých programů a skriptů a jejich funkci. Avšak ovládání a vlastnosti navrženého systému jsou popsány jen okrajově (je potřeba je pracně hledat uvnitř výpisů z aplikací a komentářů zdrojových kódů). Taktéž dosažené výsledky nejsou v práci dostatečně popsány a diskutovány. Po formální stránce je práce na průměrné úrovni. Objevují se drobné chyby v terminologii (anglicismy) a překlepy. Také práce s literaturou by mohla být lepší. Navrhuji hodnocení C/73 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
73

Otázky

eVSKP id 52030