ERTL, L. Modelování a návrh řízení mechatronických soustav ve stavovém prostoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Houška, Pavel

Student přistupoval k řešení práce velmi zodpovědně. Podařilo se mu realizovat plně funkční model zadané soustavy v prostředích MATLAB/Simulink a LabVIEW, provést jeho verifikaci a přizpůsobení reálné soustavě. Následně zvládl problematiku návrhu stavového řízení jak simulačně, tak na reálném soustavě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hadaš, Zdeněk

Předkládaná bakalářská práce vytváří stručného průvodce pro navrhování stavového řízení s ohledem na znalosti studenta bakalářského studia oboru Mechatronika. Stavové řízení je v práci navrhováno pro reálný model DC motoru, který je v simulacích zatěžován pulzující hodnotou zátěžného momentu. Navržené polohové řízení DC motoru ve stavovém prostoru je nejprve provedeno v prostředí MATLAB/Simulink a poté simulováno a realizováno i v prostředí NI LabVIEW. Stavové řízení bylo reálně otestováno na skutečném motoru při různých zátěžích. Tuto bakalářskou práci bych hodnotil jako zdařilou, ale vytknul bych ji několik nedostatků. V popisu motoru bez tření, rovnice (5), je uvedeno několik nejasností, například místo konstanty motoru je uvedeno viskózní tření a moment setrvačnosti motoru je modelován bez setrvačníku, to je patrno z rychlé dynamiky rozběhu motoru na obr. 6. Popisy os grafů jsou nepřehledné a jsou obecné, vztažená fyzikální veličina je uvedena jen jako legenda. Některé uváděné postupy a pojmy jsou nepřesně a nebo nedostatečně vysvětleny, viz otázky. Přes řadu uvedených nepřesností a nedostatků se jedná o kvalitní práci, která svým postupem a náplní splnila cíle zadání. Po nápravě uvedených nedostatků a stylistické úpravě je možno práci nabídnou studentům bakalářského oboru jako stručného průvodce pro navrhování stavového řízení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 20455