VITÁSEK, J. Měření rozložení optické intenzity ve vzdálené zóně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Wilfert, Otakar

Cílem diplomové práce bylo proměřit difrakční jevy vznikající na objímce vysílací čočky laserového spoje v různých vzdálenostech od vysílače. Diplomat se aktivně zajímal o náplň své práce a rozebíranou problematiku konzultoval také na pracovišti VŠB v Ostravě. Práce je rozdělena na teoretickou a experimentální část. Vlastní přínos autora spočívá zejména v experimentální části, kde bylo získáno několik pozoruhodných výsledků. Zadání diplomové práce bylo splněno, avšak v některých částech méně důsledně. Výsledky získané při měření měly být komentovány podrobněji. Řada zajímavostí týkající se deformace Gaussovského svazku v důsledku difrakce na vysílací čočce zůstala skryta. Vyjadřování diplomanta je často nepřesné a neúplné. Využívání literárních zdrojů bylo přiměřené.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 19/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Němeček, Jiří

Hlavním cílem této práce je posouzení podmínek, které vedou k nejlepším výsledkům z hlediska energetické bilance bezdrátového optického spoje (BOS) a tvaru výstupního svazku vysílače. Práce je členěna logicky správně. Je zde stručně objasněna teorie optických svazků, laserových diod a fotodiod, difrakce a útlumů, které vznikají v přenosové trase BOS. Největší pozornost je věnována popisu měření a jeho výsledků. Všechny úkoly stanovené v zadání byly víceméně splněné. Z odborného hlediska jsem v práci nenašel závažné chyby. Popis měřicí soustavy a metodiky měření měl být podrobnější. Není uvedeno jakým detektorem a přístrojem byla měřena optická intenzita. Postrádám rozbor chyb měření a naměřená data. V práci není uveden popis, ani odkaz na počítačový program, který byl použitý při zpracování a zobrazení naměřených dat. Interpretace výsledků je sice uvedena, je však převážně jen popisná. Student se mohl alespoň pokusit o vysvětlení příčin některých jevů. Práce má dobrou grafickou úroveň.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 17/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 12/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 21967