BISTRÝ, J. Kompletní návrh výkonového zesilovače ve třídě D [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Petržela, Jiří

Zadané téma bakalářské práce si student vymyslel sám a výsledný zesilovač použije pro vlastní účely. V průběhu řešení projektu pracoval student převážně samostatně. Písemná část práce vypovídá o tom, že zadání bylo v základních rysech splněno. Detailní měření, tak jak v zadání požadováno, by mělo zahrnovat například vstupní a výstupní impedance, popřípadě přeslechy a další parametry. Praktická část práce, tedy vlastní návrh desky plošného spoje, mohla být zvládnuta mnohem lépe. Je zbytečné používat výkonové rezistory na vstupní straně zesilovače, filtrační kapacitory je nutné zapojovat co nejblíže integrovanému obvodu a zemní plochu je potřeba navrhovat s rozmyslem. Po formální stránce vykazuje práce několik nedostatků. Jedná se zejména o absenci číslování stránek nebo například chybný popis obrázku 3.13 (měření probíhalo v laboratoři PA-549). Rovněž popis vertikální osy u grafu 1.4 je v rozporu s výše uvedenou tabulkou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání D 30/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce C 14/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Šotner, Roman

Práce se zabývá návrhem a realizací výkonového zesilovače ve třídě D. Lze konstatovat, že zadání práce bylo zcela splněno. Oceňuji zde přehled základních parametrů dostupných typů integrovaných zesilovačů od různých výrobců. V práci je celkem srozumitelně objasněna problematika těchto typů výkonových zesilovačů. Po formální stránce je zde několik prohřešků snižujících zbytečně kvalitu jinak celkem slušné práce. Odkazy na obrázky jsou v textu nejasně zmíněny (bez označení čísla), chybí číslování stran, nejednotné používání indexů. Jeden obrázek je špatně čitelný. Nikde není uvedeno, že pro 50 W výstupního výkonu byl odběr 2,5 A, ale ve vztahu (3.7) je s tímto počítáno. Jinak je zde jen minimum překlepů a je patrné, že text je celkem promyšlen. Nejdůležitější výsledky měření jsou dle porovnání v souladu s očekávanými hodnotami udávanými výrobcem. Zajímavé by bylo uvádět i úroveň budícího napětí. Je to neméně důležitý parametr jako THD při určitém výstupním výkonu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce C 38/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 14/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
C
Body
77

Otázky

eVSKP id 21980