BLATNÝ, M. Mapa osvětlení terénu v GIS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Čížek, Martin

Úkolem studenta bylo prostudovat předpisy týkající se technického provedení veřejného osvětlení, zejména normu ČSN EN 13201, a s využitím geografického informačního systému ArcGIS zpracovat měření osvětlení ve vybrané lokalitě do digitální mapy veřejného osvětlení. Jako zájmová oblast bylo studentem vybráno okolí budovy FEKT na Kolejní 4. Výstupem práce je digitální mapa veřejného osvětlení v GIS. V prostředí ArcMap byla studentem rovněž vytvořena řada skriptů sloužících jednak k výpočtu minimální osvětlenosti dané metodikou normy ČSN EN 13201 a zároveň umožňujících porovnání naměřených hodnot s hodnotami předepsanými s vyznačením případných oblastí nesouladu. Student pracoval samostatně a systematicky. Zadání lze považovat za zcela splněné. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Využití literatury A 10/10
Formální zpracování práce A 18/20
Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Rychtárik, Milan

Student měl za úkol vytvořit digitální světelnou mapu osvětlení v okolí budovy Kolejní 4 a naměřené hodnoty srovnat s hygienickými předpisy a normami. Práce obsahuje velice podrobný, zároveň však relevantí teoretický úvod, kde nás student seznamuje s problematikou měření osvětlení a vlivu osvětlení na lidský organizmus. Vlastní řešení zahrnuje podrobný popis realizace měření a zpracování naměřených dat v programu ArcView. Potud je vše velice kvalitně provedeno. Velkou výtku mám však ke zhodnocení naměřených dat. Konstatování ve dvou větách závěru, že osvětlení nesplňuje normu, mi přijde jako velice nedostatečné. Přivítal bych větší diskuzi nad naměřenými daty, např. nakolik se liší výsledky od požadovaných norem (které jsou v praxi velice nadsazeny) a alespoň přiblížný návrh řešení problému. Z práce také vyplývá, že bylo provedeno pouze jedno měření intenzity osvětlení (které muselo být časově náročné), ale není zde uvedeno, zda toto jedno měření je dostačující, či zda je v praxi potřeba více měření za např. různých nočních podmínek. Po formální stránce je práce na kvalitní úrovni, práce je však chybně číslována, skutečný rozsah práce tedy není 68, ale 63 stran. Celkově považuji práci za velice kvalitní, postrádám však větší diskuzi nad naměřenými daty.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 13/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
B
Body
87

eVSKP id 21981