FOJTLÍN, B. Nízkonákladový autonomní zdroj elektrické energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Jirků, Tomáš

V první části práce student zpracoval přehled trhu v oblasti fotovoltaických panelů, seznámil se s principy DC/DC měničů a navrhnul principielní řešení solárního zdroje energie s více DC výstupy. Původně dvě navrhnutá řešení rozšířil v této části práce na tři (jedno řešení zpracoval dvakrát, pomocí rozdílných typů měničů). Po konzultaci nakonec vypracoval a otestoval jedno konkrétní řešení v úpravě pro jednoduchý výstup s určitými parametry. Ostatní řešení otestovat nemohl, protože výrobci nedodali objednané vzorky integrovaných obvodů včas. Tato řešení tedy alespoň teoreticky zpracoval. Zde lze vytknout pouze absenci informací potřebných pro realizaci jednotlivých řešení, tedy kompletní návrh DPS a seznam součástek potřebných pro realizaci, běžně dostupných na našem trhu. Toto zčásti platí také u realizovaného návrhu, kde chybí zobrazení rozložení součástek na DPS. V závěru práce zpracoval přehled jednotlivých řešení a shrnul jejich výhody a nevýhody z hlediska realizace a efektivity. Student rovněž úspěšně otestoval celé zařízení složené ze solárního panelu s regulátorem, akumulátoru a měniče. Práce byla realizována téměř samostatně. Student intenzivně vyhledával na Webu další literaturu a naučil se práci s potřebným softwarem. Text je logicky rozčleněn do kapitol, formální zpracování projektu je na dobré úrovni.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Drexler, Petr

Zadání práce je možno považovat za splněné. Na základě poměrně rozsáhlé rešerše fotovoltaických systémů a jejich nabídky na trhu student vybral vhodné komponenty. Stejně tak provedl výběr elektronických komponentů měniče. Realizované zapojení překvapuje nízkou účinností a není zde uvedena hlubší diskuze možných příčin. Z odborného hlediska měl být brán ohled na parazitní vlastnosti akumulačních prvků použitých v měniči. Stejně tak měli být přesněji specifikovány podmínky měření. Formálně je práce dobře zpracována s využitím citací. Vyskytuje se v ní malé množství formálních nedostatků při zápisu indexů veličin v matematických vztazích.

Navrhovaná známka
B
Body
88

eVSKP id 21995