UCHYTIL, F. Návrh a realizace aktivních reproduktorových soustav s digitálním vstupem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Schimmel, Jiří

Rozsah zadání diplomové práce patří k náročnějším. Vlastním přínosem studenta měl být digitální vstup formátu S/PDIF, kterým tento typ reproduktorových soustav není vybaven a značně by rozšířil možnosti využití soustavy i problémy se zemními smyčkami. Digitální vstup ale diplomant realizovat nestihl, zadání bylo splněno jen částečně. Diplomant se řešení diplomové práce aktivně věnoval v průběhu celého semestru, při zdržení s výrobou desek plošných spojů se ale v mezičase příliš nevěnoval dalším částem soustavy ani psaní textu a proto se dostal do časové tísně. Velmi dobře je navržena ozvučnice, téměř všechny ostatní části reproduktorové vykazují nedostatky. Při návrhu výhybky se diplomant spolehnul na simulaci a nenechal si možnost jejího ladění při měření, takže výsledná modulová kmitočtová charakteristika soustavy není příliš vyrovnaná. Text diplomové práce byl zpracován na poslední chvíli, mezi úvodem a závěrem došlo k rozšíření textu semestrálního projektu ze 40 na 50 stran. Literatura je citována velmi zřídka, nejsou uvedeny odkazy na zdroje převzatých obrázků, modulová kmitočtová charakteristika soustavy je zobrazena jako kopie obrazovky analyzátoru, charakteristiky z katalogových listů jsou nekvalitní, místy je špatné formátování textu (např. popisek obr. 5.1 není pod obrázkem ale na další stránce) a další. Text obsahuje řadu nepřesností, např. zdůvodnění důvodu harmonického zkreslení reproduktoru atd.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Posudek oponenta

Balík, Miroslav

Téma této diplomové práce je rozsáhlé a náročné jak na teoretické znalosti tak pak zejména na zkušenosti a praktické dovednosti studenta. Realizace aktivních reproduktorových soustav i při splnění první podmínky většinou nevede k požadovanému výsledku; prototyp nového návrhu je nutné nezřídka značně přepracovat. Lze konstatovat, že student zvolil správný postup řešení jednotlivých částí návrhu, student se však během řešení diplomové práce dostal do časové tísně. Výsledkem je skutečnost, že realizace zadání nebyla dokončena v požadovaném rozsahu a funkčnost vzorku vykazuje nedostatky. Text diplomové práce končí náhle v jistém okamžiku, náplň některých potřebných následujících kapitol je vměstnán do závěru a kapitola závěr je obsahově skutečným závěrem práce pouze v několika větách. Po obsahové stránce bylo snahou studenta práci vypracovat uceleně a přehledně. Téma je však tak obsáhlé, že se do obvyklého rozsahu diplomové práce zkrátka nemůže vejít ani ve zkratkovité podobě. Např. první kapitola je dle mého názoru zcela zbytečná a naopak jiné důležité kapitoly v práci nejsou. Rozsah práce bylo možné minimalizovat dostatečnou citací zdrojů, to se však v práci děje spíše výjimečně. Fakticky nebyl realizován digitální S/PDIF vstup, chybí zařazení obvodu pro ochranu nebo zpožděné připojení hlubokotónového reproduktoru, nefunkční je přepínání vstupů, přičemž student v textu nedeklaruje důvod nefunkčnosti, a realizace zapojení trpí problémem zemních smyček. Student tento problém v závěru nesprávně zdůvodňuje nevhodným rozmístněním součástek. Po formální stránce je patrné, že byl student v časové tísni a nebyla provedena korektura. Práce obsahuje menší množství překlepů (např. hned v úvodu). Text je občas podivně formátován v prvním řádku zřejmě nechtěných odstavců. Nesouhlasí číslování obrázků s číslováním jejich odkazů v textu, což činí text značně nepřehledný. Obrázky v práci mají různou kvalitu, u převzatých obrázků chybí citace zdroje. V textu občas chybí mezera mezi hodnotou a její jednotkou. Student se nezdržel používání nepřesných nebo slangových výrazů. Pokud student bude správně reagovat na níže položené otázky, doporučují hodnocení C.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 52077