ČIŠECKÝ, R. Metody pro odstranění šumu z digitálních obrazů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Číka, Petr

Student pracoval dle pokynů a průběžně pracoval na splnění cílů práce. Při nejasnostech mě vždy kontaktoval a konzultoval možná řešení. Cíle práce byly během řešení po konzultaci změněny tak, že návrh vlastní metody na odstranění šumu nebyl požadován. Místo toho byly prostudovány implementovány velmi náročné metody na odstranění šumu do prostředí RapidMiner, které budou mít v budoucnu hojné využití. Jedinou výtku mám k rychlosti implementovaného algoritmu. Gramatiku a sloh předložené práce z důvodu slovenského jazyka nemohu posoudit. Navrhuji známku A/98 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Říha, Kamil

Po formální stránce je možné práci vytknout pouze drobnější chyby, řídce se v ní vyskytují překlepy, matematické symboly a proměnné jsou v příslušných kapitolách převzaty z příslušných zdrojů, místy je např. použito nulově založené indexování (kap. 2), místy je použito indexování od 1 (kap. 1.6), zdroje jsou korektně citovány. Teoretický úvod jako celek je zpracovaný kvalitně, některé kapitoly s tématem souvisí spíše nepřímo (např. barevné modely), větší pozornost bylo vzhledem k tématu vhodné věnovat např. detailům principu vzniku šumu v digitálních video zařízeních, nebo matematickým modelům různých druhů šumu. Celkově je však možné formální stránku a teoretický úvod hodnotit velmi pozitivně. Praktická část je věnována popisu implementace a srovnání úspěšnosti vybraných filtračních algoritmů při odstraňování Gaussovského šumu. Zde je možné konstatovat některé výtky: 1. V předložených kódech není jasně oddělena část převzatá a část vytvořená. V poznámkách i v kódech samotných se mísí anglické a slovensky psané poznámky či názvy proměnných, je možné nalézt odkaz na kódy předmětu MMUM. (viz otázka 1) 2. Srovnání úspěšnosti je provedeno pouze pro jeden druh šumu, bylo vhodné experimentálně ověřit úspěšnost vybraných algoritmů i na jiných typech šumu. 3. V prvním odstavci na str. 49 je konstatováno, že cituji „Dané výsledky boli získané pri optimálnom nastavení parametrov jednotlivých operátorov.“, přičemž chybí specifikace, jakým způsobem bylo toto optimální nastavení nalezeno a jaké byly hodnoty těchto parametrů. (viz otázka 2) Celkově z předloženého textu a kódů vyplývá, že student nastudoval a implementoval algoritmy z poměrně rozsáhlé oblasti teorie zabývající se odstraněním šumu. Zadáním je požadována vlastní metoda (postup) odstranění šumu. Je nutné konstatovat, že v textu není vlastní postup pro odstranění šumu uveden, jsou popsány a implementovány pouze známé metody a je uvedeno jejich srovnání pro jeden druh šumu. Pro dané zadání bylo adekvátní vypracovat např. postup, při kterém bude analyzován typ obrazového obsahu nebo šumu (např. podle obsahu prostorových frekvencí) a podle tohoto kritéria bude zvolena filtrační metoda. Na základě výše zmíněných výtek hodnotím práci 80 body (velmi dobře). Pokud při obhajobě nebude dostatečně vysvětlen původ kódů, je nutné hodnocení snížit.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 52067