SRNA, J. Elektrický stroj pro točivou větrnou elektrárnu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Kurfűrst, Jiří

Student při plnění bodů zadání dokázal nastudovat problematiku strojů, která není obsahem kurzů bakalářské formy studia a předložil tak velmi pěknou a zajímavou práci. Svým přístupem splnil všechny body zadání, a proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury B 8/10
Splnění zadání A 50/50
Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Chmelíček, Petr

Předložená práce se zabývá problematikou připojitelnosti synchronních generátorů do elektrické sítě a identifikaci konstant synchronního generátoru s vinutým rotorem a tlumicím vinutím. V první části autor provedl přehled požadavků pro připojení alternátoru do elektrické sítě, s ohledem na generátory pracující ve větrných elektrárnách. Praktická část práce je zaměřena na provedení a vyhodnocení zkratové zkoušky na synchronním generátoru v laboratoři UVEE. Zkouška byla provedena při sníženém napětí a stroj byl zkratován ve stavu naprázdno. Pro identifikaci dynamických parametrů stroje byla použita tradiční graficko-početní metoda, široce využívaná v praxi. Přesnost výpočtu je mírně znehodnocena použitím osciloskopu s nedostatečnou vzorkovací frekvencí, jak autor správně poznamenal. Analýza průběhu byla provedena jak ručně, tak pomocí MATLABovského skriptu. V kapitole, zabývající se porovnáním měření a simulací třífázového zkratu, autor konstatuje, že výstup dynamického modelu neodpovídá změřeným hodnotám, protože nebyly k dispozici všechny parametry stroje. Tento závěr je chybný a nesrovnalost vyplývá z použití špatného modelu z nabídky SIMPOWER SYSTEM toolbox. Knihovna obsahuje dva modely synchronního stroje pátého řádu, které jsou ekvivalentní, ale vyžadují odlišné konstanty. Autor použil model, který pracuje s jednotlivými složkami celkové reaktance (rozptylové reaktance budicího vinutí, rozptylové reaktance tlumicího vinutí, atd.), které ovšem nejsou přímo k dispozici z provedeného měření a bylo by je nutné vypočíst. Druhý dostupný model vyžaduje výslednou reaktanci vztaženou ke svorkám statorového vinutí a je vhodnější pro validaci provedeného výpočtu. Problematika dynamiky elektrických strojů přesahuje rámec bakalářského studijního programu, a proto tuto chybu nepovažuji za zásadní. Po formální stránce je práce zpracována kvalitně a svým obsahem i rozsahem vyhovuje požadavkům na bakalářskou práci. Student prokázal schopnost zorientovat se v neznámé problematice a získané vědomosti prakticky aplikovat. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 17/20
Odborná úroveň práce A 47/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 35716