MOSYURCHAK, A. Principy softwarové detekce QRS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítek, Martin

Student nastudoval a v práci řádně popsal tři odlišné algoritmy detekce komplexů QRS v signálech EKG. Jeden z algoritmů patří mezi jednodušší metody a dva lze považovat za pokročilejší algoritmy. Všechny algoritmy otestoval na 3-svodové i 12-svodové databázi CSE a srovnal jejich výkonnost mezi sebou i s ostatními známými algoritmy. Zadání bakalářské práce tím bylo splněno v plném rozsahu. Po formální stránce bych vytkl drobné problémy s formátováním u číslování rovnic, které není zarovnáno k pravému okraji, dále malé písmo u obrázků a také nepříliš vhodný způsob vyznačování komplexů QRS v obrázcích. Přes tyto výtky považuji formální stránku práce za dobrou. Po odborné stránce je práce na velmi dobré úrovni. Realizované algoritmy jsou řádně a srozumitelně popsány a jejich výsledky v práci demonstrovány formou ukázek. Vytýkám však nepříliš rozsáhlý teoretický přehled známých přístupů detekce QRS a ocenil bych také více informací o komplexu QRS a jeho spektrálních vlastnostech. Seznam literatury je dostatečný a obsahuje převážně zahraniční literaturu. Celkově práci hodnotím jako velmi dobrou.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Smital, Lukáš

Student v bakalářské práci teoreticky rozebral známé principy detekce QRS komplexů v signálech EKG a popsal způsob jejich hodnocení. Dále jsou v praktické části realizovány tři metody detekce, z toho bych dvě označil jako poměrně složité. Všechny detektory jsou řádně testovány na kompletní CSE databázi, kde dosahují uspokojivých výsledků a vzájemně porovnány. Vytkl bych například nesprávné označení amplitudy EKG signálu (např. Obr. 1). V blokovém schématu (Obr. 16) bych kvůli přehlednosti uvítal popis dílčích signálů, které jsou později podrobně rozebírány. Z formální stránky je práce na dobré úrovni, výhrady bych měl pouze k nezarovnaným označením rovnic, a k obrázkům 25 a 26, které jediné mají zhoršenou kvalitu a navíc původní anglické popisky.

Navrhovaná známka
A
Body
90

eVSKP id 54291