LÖVY, V. Keramické transparentní materiály zpevněné vlákny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Chlup, Zdeněk

Vlastní bakalářská práce studenta Víta Lövyho čítá 35 stran textu doplněného o obrázky a tabulky, celkový rozsah práce je 43 stran. Celá práce je rozdělena na obsáhlejší teoretickou a navazující praktickou část. Literární rešerše byla vypracována na základě studia literárních podkladů, zejména knih a odborných časopisů. Celkem bylo využito 24 literárních zdrojů, ze kterých bylo pouze 5 v češtině, což svědčí o dobré schopnosti studenta se orientovat v cizojazyčné literatuře. Teoretická část vhodně popisuje keramické kompozity se zaměřením na kompozity vyztužené vlákny potažmo mající dobré optické vlastnosti. Student také poukazuje na použitelné výztuže a interakci výztuže s matricí. Problematika materiálů vhodných jako matrice je řešena pouze okrajově. V závěru teoretické části jsou popsány vhodné metody pro hodnocení vlastností interakce vlákna s matricí. Celkově teoretická část působí propracovaně a poskytuje čtenáři dobrý přehled v popisované oblasti. V experimentální části student prokázal schopnost pracovat samostatně na experimentálních zařízeních a vyhodnocovat získané výsledky. I přes vyvinuté úsilí nebylo možné zařadit do práce data z více materiálů, jelikož se nepodařilo připravit vhodné vzorky pro experimenty, což bylo způsobené vlastnostmi materiálů. Nicméně i publikované výsledky dávají možnost implementace do numerických simulací. Navíc je nastíněn postup získání údajů, které vhodněji popisují vlastnosti rozhraní vlákno matrice. V celé práci je několik formálních nedostatků a stylisticky neobratných formulací, které významně nesnižují celkovou hodnotu práce. Práci považuji za přínosnou. Student Vít Lövy, autor práce, prokázal schopnost samostatně řešit danou problematiku. Doporučuji tuto bakalářskou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Drdlík, Daniel

Předložená bakalářská práce Víta Lövyho je z větší části tvořena literární rešerší zabývající se charakteristikou keramických vláknových kompozitů. V další části autor, ve shodě s cíly práce, představil jednu z metod sloužící k popisu vlastností rozhraní vlákno-matrice těchto kompozitů. Práce je členěna klasicky na literární rešerši, experimentální část zahrnující výsledky a diskuzi a stručný závěr sumarizující jak teoretické, tak i praktické části bakalářské práce. Na základě odborné studie popsal student ve své práci nejprve kompozitní materiály, přičemž se zaměřil výhradně na keramické materiály. Poté popsal typy používaných vláken společně s vysvětlením vazeb mezi matricí a vlákny. Následně logicky autor přesel k hodnocení vlastností představených keramických kompozitů. V experimentální části student pomocí metody vytlačování jednotlivých vláken charakterizoval na třech vzorcích vlastnosti rozhraní borosilikátové matrice a SiC vláken. Srovnáním s literaturou bylo zjištěno, že získaná data jsou v dobré shodě. Jak autor sám uvedl, nebyl počet experimentů statisticky významný, ale posloužil jako vstupní ověřovací hodnota pro následující numerické výpočty. Tato bakalářská práce splňuje zadané požadavky a cíle v odpovídajícím rozsahu. K formální stránce práce mám několik níže uvedených připomínek: - V práci nejsou zcela přesně dodržována typografická pravidla. - Při popisu veličin vystupujících v rovnicích autor opomněl vyjádřit jejich jednotky. - V práci se vyskytuje několik významových nepřesností (viz str. 10, 11, 13, 14, 18, atd.). - Tabulka 3.4 obsahuje chybu v jednotkách hustoty. - Všechny obrázky v anglickém jazyce opatřil autor překladem jednotlivých slov a slovních spojení až na Obr. 3.4. - Str. 22 nepodléhá stejnému formátování nadpisů jako ostatní text. - V experimentální části postrádám základní popis použitých vláken pro experiment, byť jde zřejmě o převzatý materiál. - Nedodržení citační normy a formální chyby v zápisu citací. I přes uvedené připomínky je práce přehledná, s minimálním množstvím překlepů, a jednotlivá témata na sebe logicky navazují. Bakalářskou práci hodnotím kladně a doporučuji, aby byla přijata k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 57770