HAŠEK, J. Laserový vysílač s optickým vláknem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Wilfert, Otakar

Cílem diplomové práce byla studie vyzařovací charakteristiky optického vlákna. Smyslem práce bylo ukázat možnosti a výhody tvarování svazku pomocí vysílací čočky ozařované optickým vláknem. Práce je rozdělena na teoretickou a experimentální část, přičemž přínosem autora jsou výsledky v experimentální části. Aktivita diplomata při řešení projektu byla průměrná. Zadání diplomové práce bylo splněno, avšak chybí úplnost interpretace získaných výsledků. Některé relativně podstatné části práce byly řešeny povrchně. Využívání literárních zdrojů bylo přiměřené.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) D 13/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
81

Posudek oponenta

Němeček, Jiří

Hlavní problémy analyzované v této diplomové práci jsou návrh vysílací optické soustavy laserového vysílače s optickým vláknem pro bezdrátový optický spoj a experimentální ověření vlastností optických svazků, které jsou formované vláknem a vysílací čočkou. Práce je členěna logicky správně. V úvodních kapitolách je stručně objasněna teorie optických vláken, optických konektorů a laserových diod. Pozornost je věnována také difrakci, která má vliv na rozložení optické intenzity výstupního svazku. Zadání je z větší části splněné. Chybí však simulační program k modelování funkce celého vysílače. Z odborného hlediska jsem v práci nenašel závažné chyby. Za nedostatky však pokládám nejednoznačný popis vyzařovací charakteristiky vlákna a konektoru a dále skutečnost, že není jasně definováno, jaká kritéria má splňovat optimální vysílací optická soustava. Některé dílčí kapitoly, například 5.1, jsou podle mého názoru nadbytečné. Naopak, postrádám rozbor chyb měření. Grafická úroveň práce je dobrá. Některé obrázky jsou ale nekvalitní.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 21916