POŠTOLKA, M. Řídicí jednotka pro čtyřkvadrantový tranzistorový pulzní měnič [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Procházka, Petr

Diplomová práce se zabývá návrhem a realizací řídicí jednotky čtyřkvadrantového pulsního měniče, určeného pro laboratorní výuku. Student na základě podkladů a doporučení školitele navrhnul schéma zapojení a DPS zmiňované řídicí jednotky. Během řešení přistupoval diplomant k práci zodpovědně a řídicí jednotku fyzicky realizoval. Vzhledem k organizačním důvodům, které vznikly při řešení této práce, nebylo možné provést měření na čtyřkvadrantovém měniči a nebyl tak jeden z bodů zadání splněn. I přes tuto skutečnost lze říci, že výsledky, kterých student dosáhl, jsou dostatečné.

Navrhovaná známka
C
Body
74

Posudek oponenta

Pazdera, Ivo

Práce se zabývá problematikou pulsních měničů bez transformátoru a principy jejich řízení. V úvodu jsou popsány principy činnosti pulsních měničů bez transformátorů a jsou nastíněny základní způsoby jejich řízení. Závěrečné kapitoly popisují návrh a realizaci řídící jednotky pro čtyřkvadrantový pulsní měnič. Práce má rozsah 54 stran včetně příloh. Text je členěn logicky, po formální stránce je práce v pořádku. Připomínky: Práce jako celek působí jako rešerše obecně známých skutečností z oblasti výkonové elektroniky. Velmi málo obsahu práce je věnováno realizaci a návrhu řídící jednotky, která měla být hlavním technickým přínosem diplomové práce. Zbytečné mnoho prostoru je vyhrazeno pro popis principu pulzního měniče jako takového, ačkoliv se autor měl zabývat výhradně návrhem a realizací řízení 4kv. měniče. Popis návrhu řídících obvodů nedostatečně objasňuje přínos tohoto zapojení. Autor se pouze omezuje na velmi stručný popis několika integrovaných modulů. Chybí zhodnocení praktických zkušeností z realizace zařízení. Pokud bylo, jak autor tvrdí v závěru, zařízení oživeno, bylo by vhodné doložit alespoň nějaké reálné výstupy. Citace uvedené v seznamu nejsou v textu odkazovány.

Navrhovaná známka
Body
60

Otázky

eVSKP id 54289