HORÁK, O. Fázovací obvody s moderními funkčními bloky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Dostál, Tomáš

Diplomant pracoval iniciativně a samostatně, často využíval konzultací. Nastudoval v potřebné šíři problematiku fázovacích obvodů a možnosti využití moderních komerčně dostupných funkčních bloků. Zadání splnil. Navrhl několik fázovacích obvodů s různými funkčními bloky. Zaměřil se na jejich ověření v počítačové simulaci. Při tom se musel vypořádat se zvládnutím specifických problémů, objevujících se při simulaci těchto obvodů v PSpice. Studoval vliv parazitních jevů a reálných stavebních prvků, které vhodně modeloval. Navržená zapojení se snažil porovnat i na základě citlivostní a toleranční analýzy. Tuto oblast by však bylo vhodné ještě prohloubit. Vybral jedno zapojení a navrhl jeho funkční vzorek. Od jeho realizace a změření jsem z časových důvodů upustil (v zadání to bylo dáno jen jako případná možnost). Formální zpracování diplomové práce je na slušné úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury C 7/10
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Petržela, Jiří

Pro prostudování předložené diplomové práce lze konstatovat, že student zadání splnil. Práce obsahuje simulace známých struktur fázovacích článků programem Pspice. V práci zcela postrádám rozbor problematiky rozložení nulových bodů a pólů přenosové funkce v komplexní rovině, která má na průběh kmitočtových charakteristik zcela zásadní význam. Hodnoty wp a Qp fázovacího článku se nevolí, jsou dány. U každého zapojení by měla být k dispozici přenosová funkce v Laplaceově transformaci a s tím související postup výpočtu obvodových prvků. V tabulce 2 by měly být použity stejné symboly jako ve vzorci 1.9, navíc matici v tomto vztahu student nesprávně označuje jako admitanční. Nemyslím si, že popis vertikální osy na obrázku 22 je správně. Induktory v křížovém článku jsou uvažovány jako ideální, jejich ztráty se negativně projeví na kmitočtových charakteristikách. Navíc Prescottův syntetický induktor je ztrátový, sériový odpor náhradního obvodu má nezanedbatelnou velikost. I přes množství nedostatků je nutno podotknout, že student jisté úsilí zřejmě vyvinul. Bohužel však neprokázal své schopnosti ani při návrhu desky plošného spoje, experimentální ověření vybrané struktury jsem nenalezl.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 17/20
Odborná úroveň práce E 25/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 21918