SLAŽANSKÝ, L. Měřicí anténa pro pásmo 1 - 6 GHz [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Nováček, Zdeněk

V práci byly navrženy logaritmicko periodické antény v klasickém a planárním provedení. V obou případech byl výchozí návrh korigován počítačovou optimalizací s využitím možnosti dalších změn pro odstranění lokálního zhoršení parametrů na některých kmitočtech. Podle konečných výsledků pak bylo planární provedení antény realizováno se dvěma typy napájecích obvodů a měřením ověřeny impedanční a zčásti také vyzařovací charakteristiky antén. S ohledem na vybavení externího měřicího pracoviště bylo upuštěno od měření anténního faktoru. Provedení s planárním symetrizačním členem splňuje požadavky zadání, u druhé varianty byly zjištěny pravděpodobné příčiny výrazně horších vlastností. Student pracoval po celou dobu samostatně a velmi iniciativně. Prokázal dobrou zběhlost v práci s literaturou a programy, schopnost správně hodnotit dosažené výsledky a hledat cesty k jejich zlepšení i cit pro návrh konstrukčního řešení. Realizovaná anténa bude přínosem pro vybavení výukové laboratoře ústavu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 44/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Lukeš, Zbyněk

Student se v práci zabýval návrhem logaritmicko-periodické antény (LPA) v pásmu 1 až 6 GHz, která má sloužit k měření elektromagnetického pole. Po teoretickém úvodu a rozboru, který má velmi dobrou úroveň se student zabývá návrhem drátového modelu LPA. Zde se mu povedl docela zdařilý návrh antény pro celé uvedené pásmo. Tato anténa bohužel nebyla zrealizována, student se zaměřil na planární verze logaritmo-periodických antén. Na substrátu Arlon 25N navrhnul 2 LPA s různým způsobem napájení. U prvého modelu se studentovi podařilo dosáhnout dobré shody s teorií, u druhého návrhu je shoda již horší. Dle mého názoru je tento problém způsoben přechodem mezi koaxiálním kabelem a planární strukturou. Jinak nemám k návrhu žádné připomínky. Student proměřil impedanční přizpůsobení a směrové charakteristiky v bezodrazové komoře. U směrových charakteristik bych očekával větší směrovost a lepší symetrii podle osy antény. Kvalitu velmi zdařilé práce snižuje formální stránka diplomové práce. V práci se vyskytuje značné množství pravopisných chyb a překlepů (indexy, čárky ve větách, PSW,…). Přesto hodnotím tuto práci jako velmi dobrou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 21954