MELO, J. Laboratorní pracoviště pro měření věrnosti barev ve videotechnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Slanina, Martin

Cílem diplomové práce byl návrh metodiky měření věrnosti barev ve videotechnice a vytvoření laboratorního pracoviště využitelného ve výuce. V teoretické části práce student velmi přehledně zpracoval problematiku různých barevných prostorů, včetně konverze barevných souřadnic a vytvořil počítačový program pro realizaci konverzí. Navržená metodika měření již byla úspěšně využita v laboratorních cvičeních předmětu Videotechnika. K obsahové stránce práce nemám připomínky, zadání bylo splněno v celém rozsahu. Po formální stránce lze vytknout sníženou kvalitu některých obrázků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury A 9/10
Splnění zadání A 47/50
Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Kejík, Petr

Úvodní část diplomové práce se zabývá teorií kolorimetrie a typy barevných prostorů. Pro vyhodnocení věrohodnosti barev byl dále rozebrán a změřen vliv osvětlení měřené scény a také vliv použitého kamkordéru a zobrazovače. Byla vytvořena laboratorní úloha pro měření věrnosti barev, umožňující např. měření souřadnic základních barev a ověření barevného podání zobrazovačem. Laboratorní úloha byla doplněna o návod k chromametru a také byl vytvořen program, umožňující převod měřených souřadnic do různých barevných prostorů s následným zobrazením. Zadání práce bylo splněno. Vytknout lze pouze opačně zvolené osy a proložení grafů (např. na obr. 4.5 a 4.6) a drobné chyby v textu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 21940