BEDŘICH, M. Úprava stávající konstrukce magnetoreologické spojky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Roupec, Jakub

Student měl za úkol rekonstruovat první funkční vzorek MR spojky a to tak, aby zachoval co možná nejvíce stávajících dílů s minimálními zásahy a zachoval požadavek rozebíratelnosti. Samotnému návrhu změn předcházelo podrobné a do hloubky provedené studium literatury stávajících MR spojek. Cílem bylo získat informace o uložení rotoru a těsnění vnitřního prostoru spojky. Student splnil všechny cíle zadání plus další kroky, které významnou měrou přispěly k lepším funkčním vlastnostem spojky a znalostí o konstrukci. Jako příklad lze uvést porovnání vlivu mosazných a nerezových (A2) šroubů použitých pro spojení rotorových lamel a statoru na průběh magnetické indukce uvnitř aktivní zóny spojky. Dále upravil konstrukci spojky tak, že se výrazně zvýšila rychlost při rozebírání a montáži spojky. Mezi další kroky nad rámec zadání byl návrh a realizace vzduchového chlazení a návrh vodního chlazení pro provoz spojky v brzdném režimu. Při této příležitosti navrhl, zkonstruoval a změřil přechodové charakteristiky teploměru na bázi integrovaného obvodu LM35. Vyrobený teploměr má 3x kratší časovou konstantu. Po každé konstrukční úpravě nebo změně byla měřena magnetická indukce pro ověření zachování původního výkonu. Dále student měřil provozní parametry spojky, tj. momentovou a proudovou charakteristiku. Zaznamenal, že díky změně systému plnění bylo možné spojku naplnit větším množstvím MR kapaliny a tím stoupl výkon a 30%. Student začal na zadání intenzivně pracovat již od konce října s pravidelnými týdenními konzultacemi. Díky tomu se podařilo udělat hodně práce v rešeršní i konstrukční části. Zejména z důvodu archivace získaných poznatků a konstrukčních změn jsem požadoval všechno zmínit v bakalářské práci. Tím ovšem narostl objem práce nad doporučenou velikost, za což nesu odpovědnost já.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Růžička, Bronislav

Návrh a optimalizace funkčních modifikací strojní součásti patří k důležitým dovednostem každého konstruktéra. Hodnocená práce se zabývá problematikou úprav stávajícího řešení magnetoreologické spojky tak aby mohla efektivněji sloužit pro požadované účely. Z tohoto pohledu má práce význam nejen jako ověření odborných znalostí řešitele, ale také jako významný prvek v oblasti výzkumu funkcí u systémů využívajících vlastností MR kapaliny. Cílem bakalářské práce byl konstrukční návrh rekonstrukce stávající MR spojky podle zadaných kritérií. Navržené řešení ověřené reálnými testy pak potvrdilo, že práce splnila požadované cíle v celém rozsahu. Řešitel v úvodu vychází z poměrně kvalitní rešerše týkající se nejen aplikace MR kapalin v mechanických systémech , ale zejména mapuje vlastnosti základních typů MR spojek a strojních součástí kterých se týká modifikace včetně formulace problematických parametrů u stávajícího řešení. Dle zadání se pak v další návrhové části zaměřuje na klíčové parametry tj. hmotnost, plnění kapalinou, teplota včetně jejího měření a optimalizaci házení rotoru. Při řešení pak postupuje velmi systematicky, všechny návrhy jsou podepřeny vhodnými argumenty resp. výpočty a výstupy pro lepší přehlednost také dle potřeby podpořeny grafy a obrázky. Za návrhovou částí následuje experimentální ověření provozních parametrů. Jedná se především o měření magnetického pole, které potvrdilo, že úpravy nemají negativní vliv. Stejně tak bylo potvrzeno zvýšení přenášeného momentu při stejném budícím proudu v důsledku modifikace plnění spojky a otestovány vlivy chlazení na teplotu spojky. Autor výstupy prokázal nejen správnost celého řešení, ale také naznačil směry dalších rezerv při rekonstrukci MR spojky , to vše za přijatelných finančních nákladů. Při hodnocení celkového přínosu bakalářské práce lze konstatovat, že navržené úpravy zkvalitnily funkčnost MR spojky určené pro testy trvanlivosti MR kapalin. Příznivě lze hodnotit také fakt, že se nejednalo pouze o teoretické cvičení a výsledky řešení byly otestovány a zdokumentovány pří reálném experimentálním měření. Všechny tyto aspekty pak mohou tedy výrazně napomoci zkvalitnění další výzkumné činnosti v oblasti aplikací MR kapalin. Z hlediska formální úpravy je bakalářská práce na velmi dobré úrovni a to včetně výkresové dokumentace. Drobné výtky se mohou týkat pouze některých formulací (např. vyfocen, lépe použít zobrazen apod.) tak aby práce lépe odrážela skutečnost, že se jedná o technický dokument. Ne všechny obrázky také obsahují popis součástí resp. sestav o kterých je v textu zmínka, což zhoršuje srozumitelnost a jednoznačnost rychlé orientace v problematice, kterou autor popisuje. Tyto drobnosti však kvalitu práce výrazněji v žádném případě nesnižují. Vzhledem k tomu, že řešitel ve své práci prokázal schopnost zpracovat danou problematiku na velmi dobré úrovni, doporučuji tuto práci k obhajobě a rovněž doporučuji udělení titulu Bc. .

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 51439