MORÁVEK, D. Měření teploty pneumatik za jízdy vozidla s využitím infračer. pyrometrů OS100 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Blaťák, Ondřej

Úkolem diplomanta bylo zaměřit se na oblast měření teploty pneumatik za jízdy vozidla. Pro tuto aplikaci vyly použity infračervené pyrometry OS100. Obdobný úkol už v rámci diplomové práce řešen byl. Hlavním cílem práce bylo navrhnout držáky pro nová zkušební vozidla ÚADI, vedle měření teploty pneumatik se zaměřit také na měření tlaku vzduchu a teploty vzduchu v plášti. Zároveň bylo řešeno kontaktní měření teploty pneumatik ve více bodech. Součástí diplomové práce také bylo využití nového měřicího řetězce, který je k dispozici na ÚADI. Pro brzdný manévr a jízdu v kruhu bylo provedeno měření s použitím nového záznamového programu v prostředí Labview. Pro zjištění zpomalení vozidla bylo použito jak snímače zrychlení tak zařízení pro měření rychlosti Microsat GPS. Naměřená data byla následně velice podrobně analyzována. Diplomant ke zpracování diplomové práce přistupoval svědomitě a samostatně. Všechny body zadání diplomové práce byly v podstatě splněny. V průběhu řešení diplomové práce se objevilo několik problémů, které zabránily získání všech výstupů, které předpokládalo zadání práce. Na těchto problémech však samotný diplomant nenese žádnou vinu naopak se sám snažil tyto problémy aktivně řešit. Diplomant prokázal schopnost využít znalosti ze studované specializace ke zvládnutí úkolů, které byly na něj, jakožto řešitele diplomové práce kladeny. Celé řešení představovalo opravdu široké spektrum úkolů od konstrukční návrhu držáků, kalibrace snímačů až po vyhodnocení naměřených dat. Zajímavé jistě je i srovnání výstupů ze snímače zrychlení a zrychlení vypočteného z dat naměřených MicrosatGPS.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rasch, František

Diplomová práce pana Morávka je zaměřena na měření teploty pneumatik. Úvodní část je věnována popisu pneumatiky, možnostem snímání teplot a také měření tlaku v pneumatikách při jízdě vozidla. Dále pak následuje popis měřicího řetězce včetně používaných zařízení. V závěrečné části nalezneme návrh držáků pro umístění teplotních snímačů na vozidlo a provedení měření včetně kalibrace snímačů a vyhodnocení naměřených dat. Práce je logicky uspořádána a obsahuje všechny formální záležitosti.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 16063