FALDYNA, M. Vliv intenzity chlazení na růst intermetalických vrstev v bezolovnatém pájeném spoji [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Vaško, Cyril

Práce řeší aktuální problematiku z oblasti bezolovnatých pájek se zaměřením na vliv řízeného chlazení na růst intermetalických vrstev v pájeném spoji. Odbornou i časovou náročností zadání odpovídá požadavkům na Bakalářskou práci. Práce je zaměřena na zpracování problematiky intermetalických vrstev v pájeném spoji s použitím řízeného chlazení spoje. Student byl v průběhu zpracování průměrně aktivní a jeho aktivita se vystupňovala v samém závěru. Požadavky zadání byly vcelku splněny, přestože nezbyl čas na dokončení některých úkolů. Zvolený přístup, koncepce a odborná uroveň práce jsou na dobré úrovni. Formální stránka práce je na uspokojivé úrovni, práce místy působí neuhlazeně, vyskytují se v ní drobné gramatické a typografické chyby, taktéž pro prezentaci výsledků nebyla zvolena vhodná forma. Orientace v literatuře zpočátku dělala studentovi problémy, taktéž vzhledem k tématu prakticky chybí zahraniční zdroje literatury, především časopisecké články. Celkově lze konstatovat, že student pronikl do dané problematiky a ukázal i jisté schopnosti samostatně řešit daný problém. Zadání bylo splněno a student prokázal schopnosti hodné udělení bakalářského titulu. Vzhledem k uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a klasifikuji ji hodnocením C/70.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 38/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 14/20
Formální zpracování práce D 12/20
Využití literatury D 6/10
Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Novotný, Marek

Práce se zabývá problematikou intermetalických vrstev v bezolovnatém pájeném spoji v závilsosti na inteznitě chlazení. Dle zadání student zpracoval všechny cíle práce, avšak vzhledem k interpretovaným výsledků nemohou být považovány za plnohodnotné. Předložená práce je na dobré odborné úrovni odpovídající požadavkům na bakalářskou práci. Interpretace výsledku je místy nejasná, některým výsledkům je věnován zbytečný prostor, aniž by měly nějaký praktický význam (viz. strana 33-35 s metalografickými výbrusy). U výsledků z elektronového mikroskopu chybí souhrnné zobrazení v grafu nebo tabulce. Celková diskuse dosažených výsledků je velmi stručná a postrádá porovnání s publikovanými výsledky. Experimentální výsledky mohou být použity jako základ pro další výzkum v oblasti bezolovnatých pájených spojů. Formální stránka práce je na uspokojivé úrovni, objevuje se v ní několik gramatických a typografických chyb méně vážného charakteru, chybí odkazy na některé obrázky a grafy či případně nekorespondují se skutečností. Závěrem lze říci, že student zpracoval problematiku růstu intermetalických vrstev v pájeném bezolovnatém spoji na dostatečné úrovni pro udělení bakalářského titulu. Vzhledem k uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a klasifikuji ji hodnocením D/69.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 12/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
D
Body
68

Otázky

eVSKP id 16036