DLUGOŠ, J. Simulace magnetického obvodu magnetoreologické spojky metodou konečných prvků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Roupec, Jakub

Student významnou měrou přispěl svou prací do procesu vývoje magnetoreologické spojky. Student provedl MKP analýzu magnetického pole MR spojky. Nejdříve potřeboval získat MKP model, jehož přesnost ověřil na experimentálně získaných datech. Jasně definoval, jaká zjednodušení můžeme v modelu použít, jaký řešič je pro danou problematiku nejvhodnější a jaká velikost elementů sítě je nejvýhodnější v porovnání s výsledky a rychlostí výpočtu. V MKP analýze musel pracovat s nelineárními magnetickými vlastnostmi materiálů. Během sestavování MKP modelu přišel na výrazný vliv měřicí drážky na mag. indukci. Uvnitř drážky je indukce poloviční než ve zbytku aktivní zóny MR spojky. Tento poznatek bychom bez MKP analýzy neměli. S přesným MKP modelem spojky mohl student navrhnout odlehčení MR spojky, protože znal magnetickou indukci (míru nasycení) uvnitř železných částí MR spojky, což je experimentálně nezjistitelná informace. Navržené odlehčení bylo realizováno a měřením byla ověřena nezměněná mag. indukce v měřicí drážce. Tzn., že provedené úpravy neměly vliv na výkon spojky a zároveň odlehčily celou konstrukci. Dále navrhl a MKP analýzou ověřil další možné odlehčení MR spojky, které ale z důvodu extrémního zásahu do stávající konstrukce nemohlo být realizováno. Jako vedoucí práce musím ocenit zapojení studenta do aktivní práce již koncem října a pravidelné týdenní konzultace. Obsahově by mohla práce konkurovat mnoha diplomovým pracem. Student pracoval s MKP softwarem, s nímž se studenti setkají ve vyšších ročnících a jen na některých specializacích. Navíc s MKP analýzou magnetického pole na této fakultě nikdo nepracuje.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Růžička, Bronislav

Aplikace progresivních technologii pro řízení a optimalizaci funkce strojních součástí patří k velmi významným procesům v inženýrské činnosti. Zaměření práce cíluje především problematiku aplikace virtuálního modelu a MKP pro nalezení vybraných parametrů konstrukčního řešení magnetoreologické spojky tak aby výhody tohoto řešení přinesly maximální efektivitu. Z tohoto pohledu má bakalářská práce své opodstatnění s předpokladem významného přínosu pro další výzkum a aplikace systémů využívajících magnetoreologickou kapalinu. Cílem bakalářské práce byla simulace magnetického obvodu magnetoreologické spojky metodou konečných prvků. Návrh a experimentální ověření úprav statorové části a lamel dokladuje skutečnost, že práce splnila stanovené cíle v plném rozsahu. Řešitel ve svém postupu vychází z analýz informací týkajících se vlastností MR kapalin , konstrukce MR spojky a vlastností magnetických materiálů resp. rozložení magnetického pole. Protože významným prvkem úspěšného řešení MPK je také vhodná aplikace zvoleného software, součástí práce je také rozbor možností magnetostatické analýzy v ANSYS Workbench. Po prvotním návrhu zjednodušeného modelu spojky jsou postupnými kroky modifikovány některé detaily (měřící drážka, díry pro šrouby, vlastnosti materiálu atd.) tak aby hodnoty vypočtené magnetické indukce odpovídaly reálnému měření. V této fázi autor přistupuje k řešení velmi systematicky, což je pozitivní fakt z hlediska hodnocení kvalit budoucího inženýra. V další části práce je pak hlavní pozornost věnována úpravám statorové části a lamel tak aby došlo ke snížení jejich hmotnosti bez negativního vlivu na velikost a průběh magnetické indukce. Výsledky ukazují, že řešitel tohoto cíle dosáhl, včetně ověření korelace vlastností skutečného materiálu statoru a lamel s materiály použitými v modelu MKP. Autor tímto postupem opět prokázal vhodnost aplikace virtuálního modelu pro úspěšné řešení tohoto problému ve fázi návrhu a optimalizaci konstrukce MR spojky. Při hodnocení celkového přínosu bakalářské práce je nutno konstatovat, že celý postup včetně výsledků vytvořil vhodný základ pro další rozvoj aplikací MPK při řešení nejen MR spojky ale také podobných výzkumných úkolů z oblasti využití systémů využívajících MR kapaliny. Tímto lze celý proces výzkumu výrazně zefektivnit, což umožní snadnější implementaci do reálných podmínek. Z hlediska formální úpravy je bakalářská práce na velmi vysoké úrovni jak po stránce grafické, tak i po stránce formulace jednotlivých problémů a závěrů. Drobná výtka by snad mohla být pouze ke slohové formulaci závěrů, která však kvalitu práce nenarušuje a jedná se jen o doporučení např. pro budoucí diplomovou práci. Vzhledem k tomu, že řešitel ve své práci prokázal schopnost zpracovat danou problematiku na velmi dobré úrovni, doporučuji tuto práci k obhajobě a rovněž doporučuji udělení titulu Bc. .

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 51440