ŠÁNEK, J. Bezpečnost elektronických dokladů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Hajný, Jan

Bakalářská práce je zaměřena na elektronické doklady a jejich bezpečnost. Práce obsahuje stručné shrnutí kryptografických technik používaných pro zabezpečení dokladů, analýzu současného stavu dokladů v evropských zemích a praktickou část zaměřenou na vývoj na platformě MULTOS. Zadání je tedy dle mého názoru splněno bez připomínek. Oceňuji především implementaci kryptografických funkcí na platformě MULTOS, která je jinak poměrně neznámá a student tak musel vynaložit značné úsilí na seznámení se s ní. Po formální stránce jsem nalezl jen drobné nedostatky, především typografické chyby a místy nejasné formulace. Za určitou slabinu považuji příliš stručný popis měření rychlosti funkcí na kartě a strohé zhodnocení práce s kartou. Celkové hodnocení navrhuji 86/B.

Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Malina, Lukáš

Bakalářská práce Bezpečnost elektronických dokladů popisuje elektronické identifikační průkazy a cestovní pasy nasazeny v Belgii, Německu, Estonsku a ČR. Je třeba ocenit srozumitelný popis a srovnání vlastností zmíněných dokladů. V praktické části se student zaměřuje na platformu MultOS, kde je popsán nejen vývoj aplikací, ale i obecné informace o čipových kartách MultOS, což patří spíše do teorie. Aplikace na čipové kartě testuje pouze 4 kryptografické funkce, ale schází například test asymetrických a symetrických kryptografických prostředků. V tabulce 4 a 5 bych vytknul chybějící popis délky operandů u modulárního násobení a umocňování, který se objevuje v textu o dvě str. dopředu na straně 40. Dále schází podrobnější zhodnocení naměřených hodnot. Z formálního hlediska práce trpí mírnými nedostatky. Některé zkratky nejsou v textu rozepsány. Nicméně v práci se objevuje pouze minimum překlepů a chyb. Přes uvedené výtky doporučuji práci k obhajobě s hodnocením B/84 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 52140