ZÁBRANSKÝ, J. Korekce a kompenzace při měření teplot [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Vdoleček, František

Diplomová práce analyzuje všeobecně známé skutečnosti dynamiky měření teplot. Na základě relativně rozsáhlých experimentů pak diplomant navrhuje jednodušší a univerzálně funkční program pro automatickou korekci (predikci) výsledné dosažené teploty. Program je použitelný pro výuku i praxi. V dalším využití by mu prospěla i diplomantem zmíněná aplikace ve vestavném přístroji, měřicím sw a pod.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Janečka, Jan

Předložená diplomová práce se zabývá kompenzací a korekcí při měření teplot. Jelikož teplota je bezesporu jednou z nejdůležitějších měřených veličin, je na místě se její problematice stále věnovat. Kapitoly práce jsou logicky seřazeny a jejich obsah postupně popisuje zmíněnou probematiku. Vlastní práce autora je popsána v sedmé kapitole. Jsou zde ukázky praktickým měření snímačů teploty spolu s metodikou dopočítávání časové konstanty z několika naměřených hodnot. V práci se nachází také několik formálních nedostatků: V úvodu práce není zcela jasně definován hlavní cíl, kterého chce student dosáhnout. Student ne zcela vhodně pracuje s literárními prameny. V seznamu použité literatury se nachází 13 zdrojů, ale v textu se autor odkazuje pouze na 6 znich a v jednom případě cituje neexistující pramen 15 na stránce 23. Tímto bych chtěl poukázat na některé statě kapitol, které obsahují množství teoretických informací a nejsou podloženy literárními prameny. V práci se autor nevyvaroval drobným gramatickým chybám, které však nemají podstatný charakter. Stylistická a odborná úroveň práce je na dobré úrovni. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 20537