HROUZA, O. LDPC kódy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Šilhavý, Pavel

Student nastudoval problematiku LDPC kódů. Podrobně se věnoval problematice kódování a dekódování. Vytvořená simulace je plně funkční a umožňuje srovnání jednotlivých algoritmů a rovněž má i požadovaný výukový charakter. V pomocném okně jsou zobrazeny potřebné vztahy a průběh výpočtu. Student pracoval zcela samostatně rovnoměrně během celého semestru.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Šedý, Jakub

Student vypracoval poměrně rozsáhlou práci zabývající se problematikou LDPC kódů. Na prvních patnácti stranách je rozebrána základní konstrukce zmíněných kódů, velice podrobně tvorba paritní matice a reprezentace pomocí Tannerových grafů. V následujících patnácti stranách je rozebráno kódování včetně příkladu a dekódování čtyřmi zvolenými algoritmy. Ke každému algoritmu je uveden postup dekódování. Druhá část práce je věnována popisu vytvořeného programu děleného na výukový a simulační program, který umožnuje analýzu vytvářecích metod kódu, dekódovacích algoritmů v závislosti na BER , počtu iterací dekodéru a časové složitosti kódování a dekódování. Výsledky provedených simulací jsou prezentovány v poslední kapitole a jsou zde srovnány různé parametry LDPC kódů na základě zmíněných analýz. Autor práce uvádí, že LDPC jsou kódy systematické a tomu také přizpůsobil konstrukci paritní a generující matice. Nicméně v příkladech na kterých vysvětluje kódování a dekódování je použitý nesystematický kód. Autorovy práce bych dále vytknul nedostatečnou citaci použitých zdrojů (např. str. 19 Tab. 1.1 a str. 23 Tab. 1.4) a použití bitmapové grafiky u Tannerových grafů. V dílčím výukovém programu považuji automatické generovaní vstupního slova "k" za nevhodné. Do výukové pomůcky by bylo vhodnější zadávat toto slovo uživatelem ručně a nabídnout mu možnost vygenerovat vstupní slovo automaticky. Dále bych vytknul nepřehlednost dekódovaného slova "d", kde je zobrazena posloupnost s opravenými chybami včetně paritních bitů, nikoliv však dekódovaná posloupnost bitů, která by byla porovnatelná se vstupním slovem "k", tedy program realizuje opravu chyby nikoli dekódování. V simulačním programu postrádám opět možnost zadání počtu vstupních bitů.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 52102