MALINA, A. Analýza tepelných procesů rozvaděče pro vysoké napětí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Vlach, Radek

Diplomová práce pana Antonína Maliny se zabývá modelováním tepelných procesů v rozvaděči pro vysoké napětí. Na první pohled může předložená práce vyvolat dojem správného přístupu k řešení daného problému. Mám však několik připomínek, které tento dojem mohou změnit. V teoretické části jsou uvedené některé informace, které jsou nepřesné nebo zavádějící. To poukazuje na základní neznalost dané problematiky, což je u i můj dojem z osobních schůzek při řešení DP. Neznalost teorie dané problematiky je samozřejmá vzhledem k seznamu použité literatury, kde jsou převážně katalogy rozvaděčů nebo wikipedie. Navíc uvedený teoretický rozbor se vztahuje zejména k metodě řešení, kterou student z dále uvedených důvodů nepoužil. Po celou dobu řešení student nebyl ochoten nebo schopen provést řešení na základě mého doporučení a vždy si zvoliv jinou cestu, která na počátku vypadala jako snazší, ale po hlubším rozboru nevedla k uspokojivému řešení. Proto se zhruba tři měsíce pře odevzdáním rozhodl pro vlastní cestu řešení. Student zvolil cestu řešení pomocí MKP, kdy měl dojem, že stačí pouze postupovat podle obdobných příkladů systémem „klikání“, aniž by musel znát základní teorii v dané problematice. To vedlo prakticky vždy ke špatným a nesmyslným výsledkům. Navíc student nabyl dojmu, že je schopen se za dva měsíce stát odborníkem na CFD a MKP simulace. To se samozřejmě odráží v obsahu práce, kde jsou uvedeny velmi stručné nebo žádné informace o tom, jak byly stanoveny okrajové podmínky, zvolený matematický model, řešič MKP a CFD simulací a zpracování výsledků. Student postupoval systémem pokus-omyl bez schopnosti analyzovat výsledky, což není podle mého názoru přístup případného absolventa magisterského studia. Pokud bych neprováděl analýzu výsledku, tak by byly v práci uvedeny i zcela nesmyslné závěry. Jednou z motivací práce bylo vytvořit výpočetní model, který by byl obecně aplikovatelný i na obdobné typy zařízení. S ohledem na zvolenou metodu MKP není prakticky možné využití výpočtového modelu obecněji. Práci jsem před odevzdáním viděl pouze jednou a upozornil jsem studenta na části, které se jevily jako plagiát. V odevzdané verzi tyto části již nejsou. I přes tyto výhrady doporučuji studenta k obhajobě, aby mohl student přesvědčit členy komise o správnosti řešení daného problému.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita F
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry F
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací F
Samostatnost studenta při zpracování tématu E
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Ančík, Zdeněk

Předložená diplomová práce řeší problematiku tepelných procesů rozvaděče pro vysoké napětí a porovnává výsledky s měřením na reálné jednotce. Rešeršní část popisující obecné principy a možnosti chlazení technických soustav měla být více zaměřena na problematiku chlazení výkonové elektroniky a zahrnovat rozbor současných trendů v oblasti výpočtového modelování. Formální a grafická úprava odpovídá požadavkům kladeným na diplomovou práci. Autor prokázal schopnost aplikovat principy výpočtového modelování tepelných procesů na složitou komplexní problematiku technické praxe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 38640