BLATOŇ, J. Design experimentálního mobilního robotu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Čoupek, Pavel

Student, Jan Blatoň, si zvolil téma Design experimentálního mobilního robotu, jehož cílem byl návrh karosérie pro experimentální podvozkovou platformu mobilního robotu. Student se práci věnoval velmi svědomitě a výsledkem jeho práce je velmi expresivní, po tvarové stránce dobře vyvážený návrh, který ovšem nebylo možné snadno realizovat, tudíž je jeho projekt prezentován jako 3D model ve virtuální realitě, což nijak nesnižuje náročnost celé práce. Student Jan Blatoň se dále věnoval práci na fyzické realizaci karoserie experimentálního mobilního robotu navržené studentem Jiřím Malíkem. I přes vysokou náročnost požité technologie je výsledkem práce technologicky dobře zvládnutá skořepina, která vykazuje pouze povrchové vady. Bakalářská práce je napsána přehledně, současně jsou v ní uvedeny některé zajímavé postřehy včetně naprosto dostačujícího přehledu teoretických základů, kterých se práce týká, po stránce obsahové je plně dostačující. Autorovi se podařilo dosáhnout vytčených cílů a náročného úkolu se zhostil s vysokým odhodláním a pílí. Výsledný návrh je velice expresivní, přitom splňuje veškeré požadované funkční vlastnosti. Práci tedy hodnotím výborně a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Řezníček, Svatopluk

Celkový výsledek práce studenta je tvůrčím způsobem přínosný. Směr, kterým se vydal je idealisticko - futuristický a ke konkrétnímu zadání méně vhodný, jestliže se jedná o vlastní realizaci funkční karoserie robota pro testování uvedených zařízení. V přípravných skicách a variantách je vidět silná orientace pouze jedním směrem a to rovnou cestou ke karoserii sportovního vozidla. Jedná-li se o návrh karoserie zkušebního stroje daných výkonů, zvláště v udané velikosti do délky jednoho metru, spatřuji tvarování jako neúčelné a odkazující na zcela jiné určení. Vzhledem k výkonovým parametrům robota jsou tyto aerodynamické a proudnicové tvary nadbytečné, jelikož se jejich výhod nepodaří v provozu dosáhnout. Překážkou rozhodně nejsou. Navržená karoserie působí poutavě, již od prvního pohledu je zřejmá orientace vozidla, vidíme jasnou koncepci autora v proporcích i snaze po dosažení účelnosti. Současně cítím nedostatek informací ohledně testovaných zařízení. Z povahy karoserie není patrné její snímání, výměna testovaných zařízení a zjišťování výsledků. Málo vyváženě působí opticky hmotná přední část karoserie se zakrytými koly. V detailech můžeme vidět drobné opomenutí. Například horní víko ukrývající pod sebou ovládací prvky mohlo být lépe včleněno do karoserie a stát se tak její funkční součástí co by spoiler nebo vstup - výstup chladícího vzduchu vnitřních zařízení. Sporné je osvětlení, jenž působí nadbytečně, jelikož s sebou nese žádný účel, ke kterému byl robot sestrojen. Kladně hodnotím masivnost nárazníků a věnování jim dostatečné pozornosti. V technickém popisu postrádám konkrétní detaily uchycení karoserie k podvozku a dále ovládací prvky se způsobem doplňování energie. Barevné řešení považuji za citlivé a odpovídající kategorii i účelu robota. Myšlenka a podoba robota je zažitá v podobě anonymně tvarovaného stroje s malými náznaky humanizace. Studentovi se při práci na návrhu podařilo zjistit tuto podstatu rozdílu, zapracovat ji do svého návrhu a přiblížit prostého robota člověku více. Hodnotím jej celkovou známkou C za současného přihlédnutí ke všem složkám bakalářské práce. Od teoretické části práce - příliš strohého popisu historie techniky robotů, přes povrchnost technických detailů a zvláště vlastního účelu robota. Z tvůrčí oblasti jmenuji malé rozpětí nápaditosti studenta ve vlastních návrzích až po vlastní design vybrané karoserie s výše uvedenými připomínkami.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 37592