KLEDROWETZ, V. Vliv rozlišení MDAC na bloky řetězového převodníku AD [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Háze, Jiří

Cílem práce byl návrh a realizace tzv. multiplying DAC (MDAC) s rozlišením 1,5 a 2,5 bitu, porovnání jejich vlastností pro využití v řetězových převodnících a dále také návrh dalších bloků řetězového převodníku AD s ohledem na uvedené struktury. Všechny obvody měly být řešeny až na tranzistorové úrovni s využitím techniky spínaných kapacitorů. Práce vyžadovala komplexní znalosti zejména z oblasti návrhu obvodů a to jak analogových tak digitálních. Student při čerpání znalostí o dané problematice prokázal vysoký stupeň samostatné a tvůrčí práce a dobrou znalost anglického jazyka. Využíval všechny dostupné zdroje informací, nejvíce však články prestižních institucí typu IEEE. Podrobně studoval i oficiální webové stránky vybraných výrobců integrovaných obvodů a několik knih od renomovaných autorů. Pro ověření a demonstraci provedené práce provedl student množství simulací, které potvrzují funkci navržených MDAC. Provedl také podrobné porovnání, jehož výsledky budou použity v rámci dalšího výzkumu připravovaného projektu. Pozitivně hodnotím i přístup při konzultacích, ve kterých prokázal velmi dobré znalosti a invenční návrhy, které využil při návrhu a odladění funkce všech obvodů. Časově byly jednotlivé etapy řešení velmi dobře rozvrženy a dodrženy, práce byla včas dokončena a odevzdána. Samotná diplomová práce je dobře a přehledně strukturovaná s množstvím vysvětlujících obrázků, které názorně popisují danou problematiku. Výsledky výzkumu byly také bohatě prezentovány a to na soutěži STUDENT EEICT (ocenění porotou) a dále byly publikovány na jedné mezinárodní konferenci a ve dvou časopisech. Na základě uvedených faktů navrhuji hodnocení celé práce stupněm výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Fujcik, Lukáš

Práce se zabývala návrhem a realizací tzv. multiplying DAC (MDAC) s rozlišením 1,5 a 2,5 bitu, a porovnáním jejich vlastností pro využití v řetězových převodnících. Druhým úkolem byl návrh a ověření funkce dalších bloků řetězového převodníku AD. Všechny obvody byly navrženy na tranzistorové úrovni s využitím techniky spínaných kapacitorů. Práce je z hlediska zadání splněna beze zbytku. Řešení kladlo vysoké nároky na znalosti z oblasti návrhu integrovaných obvodů. Z práce je zřejmá vysoká znalost uvedené problematiky, a v zásadě ji není co vytknout. Literatura je citována v dostatečné míře, je zřejmé, že se student dobře orientuje v anglicky psaných textech Všechny navržené bloky byly simulovány a výsledky jsou doloženy množstvím grafů a názorných přehledových tabulek. Porovnání jednotlivých výhod a nevýhod navržených bloků bude použito v rámci dalšího výzkumu připravovaného projektu. Diplomová práce je jasně a přehledně strukturovaná. Místy se objevují drobné překlepy. Popis řešené problematiky je jasný a názorný i pro ne zcela znalého odborníka.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 50/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 20/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 18307