KOLIBAČOVÁ, S. Možnosti stanovení aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Cílem práce bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na v našich krajích velmi známou a poměrně rozšířenou planě rostoucí léčivou rostlinu - bez černý, latinsky Sambucus nigra. Jsou zde popsány jeho chemické složení a vlastnosti, se zvláštním důrazem na jeho příznivé a léčivé účinky, možnosti zpracování na různé produkty a jejich praktické využití. Zadání práce bylo splněno. Práce je zpracovaná velmi dobře, problematika je popsána přehledně a srozumitelně. Dobrá je i formální úroveň práce. Závěry práce jsou formulovány stručně, jasně a přehledně. Nutno dodat, že práce bude použita jako teoretický podklad pro navazující diplomovou práci, zabývající se problematikou stanovení aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého. Bude součástí rozsáhlé studie, která se zabývá možností využít bezovou šťávu, v kombinaci se šťávou z některých dalších druhů ovoce, k přípravě chutného a zdravého nápoje. Bakalářka projevila velkou míru samostatnosti, pracovala pečlivě a svědomitě, konzultovala průběh řešení práce. Prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vránová, Dana

Tato bakalářská práce má rešeršní charakter, je zpracována na dobré úrovni, s minimem překlepů na 50 stranách. Text je vhodně doplněn řadou obrázků a schémat. K práci mám tyto připomínky: - V seznamu literatury s 27 odkazy je pouze 1 odkaz na problematiku stanovení biologicky aktivních látek bezu černého a v uvedených citacích jsou netypické zkratky ( s.l.), (s.n) , které nejsou uvedeny v seznamu zkratek - nebyly vyváženě splněny všechny cíle zadání: 19 stran je věnováno bezu černému, jeho variantám a charakteristice obsažených biologicky aktivních látek, 10 stran problematice technologie výroby ovocných šťáv, 10 stran GC a SPME a pouze 11 řádků stanovení aktivních látek černého bezu. - obr.21 je s anglickým komentářem , což nepovažuji za vhodné v česky psaném textu. Předchozí nedostatky nesnižují výrazně úroveň práce a proto ji doporučuji k obhajobě a hodnotím dobře/C

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání D
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 19044