KOLIBAČOVÁ, S. Možnosti stanovení aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Cílem práce bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na v našich krajích velmi známou a poměrně rozšířenou planě rostoucí léčivou rostlinu - bez černý, latinsky Sambucus nigra. Jsou zde popsány jeho chemické složení a vlastnosti, se zvláštním důrazem na jeho příznivé a léčivé účinky, možnosti zpracování na různé produkty a jejich praktické využití. Zadání práce bylo splněno. Práce je zpracovaná velmi dobře, problematika je popsána přehledně a srozumitelně. Dobrá je i formální úroveň práce. Závěry práce jsou formulovány stručně, jasně a přehledně. Nutno dodat, že práce bude použita jako teoretický podklad pro navazující diplomovou práci, zabývající se problematikou stanovení aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého. Bude součástí rozsáhlé studie, která se zabývá možností využít bezovou šťávu, v kombinaci se šťávou z některých dalších druhů ovoce, k přípravě chutného a zdravého nápoje. Bakalářka projevila velkou míru samostatnosti, pracovala pečlivě a svědomitě, konzultovala průběh řešení práce. Prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Tato bakalářská práce má rešeršní charakter, je zpracována na dobré úrovni, s minimem překlepů na 50 stranách. Text je vhodně doplněn řadou obrázků a schémat. K práci mám tyto připomínky: - V seznamu literatury s 27 odkazy je pouze 1 odkaz na problematiku stanovení biologicky aktivních látek bezu černého a v uvedených citacích jsou netypické zkratky ( s.l.), (s.n) , které nejsou uvedeny v seznamu zkratek - nebyly vyváženě splněny všechny cíle zadání: 19 stran je věnováno bezu černému, jeho variantám a charakteristice obsažených biologicky aktivních látek, 10 stran problematice technologie výroby ovocných šťáv, 10 stran GC a SPME a pouze 11 řádků stanovení aktivních látek černého bezu. - obr.21 je s anglickým komentářem , což nepovažuji za vhodné v česky psaném textu. Předchozí nedostatky nesnižují výrazně úroveň práce a proto ji doporučuji k obhajobě a hodnotím dobře/C
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | D | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Využití literatury a její citace | C | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C |
eVSKP id 19044