JASKOWIECOVÁ, L. Studium bioakumulace vybraných kovů vodním mechorostem Fontinalis antipyretica [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Cílem diplomové práce bylo studium akumulačních a detoxikačních procesů tzv. těžkých kovů mechorostem Fontinalis antipyretica, studium metody aktivního biomonitoringu v povrchových vodách a vzájemné porovnání výsledků získaných pomocí aktivního biomonitoringu a pasivních vzorkovačů DGT. Práce vyžadovala pečlivé studium anglicky psané literatury, dobrou orientaci ve vybraných oblastech fyzikální chemie, analytické chemie, chemie životního prostředí, biologie a biochemie. Lenka Jaskowiecová se tématu práce věnovala dostatečně, s potřebnou pílí a precizností. Práce je napsána srozumitelně a má slušnou grafickou úroveň. Jedinou vážnější připomínkou může být pouze cca 70% realizace původně navržených cílů práce, především díky neobvykle omezené dostupnosti mechorostu Fontinalis antipyretica v období února a března, a díky některým neočekávaným specifickým problémům, které se nepodařilo během trvání diplomové práce úplně vyřešit. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě s hodnocením velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C Cíle práce byly naplněny cca ze 2/3, některé experimenty nebylo možné díky specifickým problémům zrealizovat, rovněž díky neobvykle nízké dostupnosti mechorostu Fontinalis antipyretica je práce orientována pouze na studium bioakumulace kadmia.
Studium literatury a její zpracování A Diplomantka prostudovala všechny relevantní literární zdroje a ve své práci dokázala poznatky z těchto prací plně využít.
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B Výsledky práce jsou prezentovány ve srozumitelné formě, grafická úroveň práce je dobrá.
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A Diplomanka pravidelně diskutovala výsledky dílčích experimentů s vedoucím diplomové práce
Celkový přístup k řešení úkolů A Diplomanka se práci aktivně věnovala a přistupovala k ní zcela zodpovědně
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hekera,, Petr

V zadáni i v názvu práce je uvedena problematika "vybraných kovů", vlastní práce se však zabývá pouze kadmiem. Vyhodnocení stanovení intra a extracelulární koncentrace kadmia nebylo z technických důvodů prováděno. Na obr.4-10 není v textu odkaz. Obr.11 nevhodně volené barvy v mapě. Výsledky akumulačních a detoxikačních experimentů jsou pouze v grafické formě, tabulky by mohly být v přílohách.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 2806