BEDNÁR, P. Pravděpodobnostní model síťového provozu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Molnár, Karol

Práce byla zaměřena na vypracování obecného matematického modelu nejběžnějších síťových služeb. Přesto, že tento cíl nebyl v plné míře dosažen, výsledky shrnuté do bakalářské práce jsou přínosem pro další zájemce o tuto problematiku. Oceňuji především porovnání stávajících modelů provozu vypracovaných v minulosti různými autory a vyhodnocení použitelnosti těchto modelů pro popis současných datových služeb. Praktická část v porovnání s teoretickou by vyžadovala další rozsáhlá měření a návrh přesnějších simulačních modelů, které by lépe vyjadřovaly faktory provozu rozebíraných v teoretické části práce. Student na bakalářské práci pracoval samostatně, dokonce na můj vkus až příliš. Jak později bylo zjištěno, problémy v komunikaci způsobily i nedoručené emaily. Prakticky to znamenalo, že práci jsem poprvé viděl až po jejím odevzdání. Naštěstí komunikační problémy nevedly k neakceptovatelným odchylkám od očekávaných výstupů. Z formálního hlediska je práce na standardní úrovni. Důsledkem chybějící formální korekce v ní zůstalo několik obrázků obsahující i anglické termíny, používání zkratek bez jejich uvedení, či údaje, které v současnosti už často nejsou platné. Pravděpodobně z časových důvodů nebyla provedena ani důkladná stylistická kontrola, která by určitě eliminovala řadu triviálních jazykových nedostatků. V rámci řešení bakalářské práce student plně využíval doporučenou literaturu a projevil značnou iniciativu při hledání dalších zdrojů. Četnost odkazování na použitou literaturu je v jednotlivých kapitolách značně proměnlivé.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 35/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) D 12/20
Formální zpracování práce D 13/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Jelínek, Mojmír

Student měl za úkol vytvořit pravděpodobnostní model síťové modulu s důrazem na jeho universálnost použití. Ačkoliv student popisuje celou řadu principů predikce přenesených dat IP sítí, chybí zde přehledně uvedený universální model práce. Z tohoto ohledu považuji zadání za ne zcela splněné. Po odborné stránce se práce jeví jako dobrá, je vidět že student se problematikou zabýval. Z formálního hlediska je zde vidět několik chyb a nepřesností, které ale nepovažuji za příliš zásadní. Využití literatury, včetně provázanosti s prací je na výborné úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Odborná úroveň práce B 44/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 14/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
C
Body
78

eVSKP id 32833