DOLEŽEL, R. Panorámovaní zdroje zvuku v nestandardních reproduktorových topologiích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Orlovský, Kristián

Ve své práci měl student Roman Doležel nastudovat metodu umožňující panorámovaní v nestandardní reproduktorové topologii ve tvaru pravoúhelníku. Na základě této studie bylo v prostředí Matlab provedeno množství simulací s použitím metody DBAP s cílem dosažení co nejlepší přesnosti lokalizace polohy zdroje zvuku. Tato metoda pak byla srovnána s vektorovou metodou (VBAP) na základě provedených poslechových testů. Práce je dle mého názoru po odborné stránce na velice slušné úrvoni. Chctěl bych vyzvednout studentův aktivní přístup k řešené problematice a pečlivě provedeny a zpracovány poslechové testy. Student pravidelně konzultoval řešenú problematiku s vedoucím a taky pravidelně předkládal výsledky nových simulací. Co je potřeba studetovi vytknou je nedostatečné citování zdrojů, typografická a stylistická stránka práce. Scházejí mezery za slovem před každou citací, místy scházejíci kurzívy u proměnných ve vztazích. V některých obrázcích chybí legendy. Obrázek 4.2, který patří do kapitoly 4.2 se nachází v předcházejíci kapitole. Vzhledem na omezené časové možnosti při zpracování poslechových testů nezbyl studentovi čas doladit tyto nedostatky. I přesto doporučuji práci k obhajobě a navrhuji klasifikovat známkou A.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Balík, Miroslav

Po obsahové stránce se práce měla v jádru zabývat implementací metody DBAP v Matlabu a následně jejím srovnáním s metodou VBAP při nestandardní reproduktorové topologii ve tvaru pravoúhelníku. Lze konstatovat, že zadání bylo splněno. Testy však nebyly provedeny na topologii ve tvaru pravoúhelníku, ale na kruhové topologii s rovnoměrným rozložením celkem šesti reproduktorů. V práci není dostatečně zdůvodněno, proč došlo k této změně. Záměrem bylo dle mého názoru provést testy pro v praxi běžnější a jednodušší konfiguraci 3/2 pravoúhlé topologie. Po formální stránce je práce napsána na průměrné úrovni. Občas není dodržováno formátování matematických výrazů ve vzorcích a v textu. V práci jsou občas stylistické nedostatky, které snižují srozumitelnost a čitelnost práce. Zejména v první polovině práce jsou použity převzaté obrázky, které nejsou vždy citovány, některé obrázky jsou s anglickými popisky. Na str. 28 se odkazuje na neexistující obr.13. V práci se občas citují zdroje, ale typicky ne v úvodu kapitol pro uvedení čitatele do přehledu problematiky. Práce trpí nedostatky v odborném názvosloví užívaném v českém jazyce, např. na str. 46 se píše o chybě RMS a směrodatné odchylce jako o různých veličinách. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení velmi dobře B.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 52175