SÝKORA, R. Využití plynové chromatografie pro stanovení reziduí léčiv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Vávrová, Milada

Přeložená bakalářská práce byla zaměřena na vysoce aktuální problematiku přítomnosti léčiv ve vodních ekosystémech. Práce byla sepsána celkem na 38 stranách a při jejím sepisování čerpal autor celkem z 45 literárních pramenů, v práci dobře citovaných. Mezery, které nnebyly v seznamu literatury umístěny mezi jednotlivými odkazy měly za následek to, že tento seznam vypadá značně chaoticky. Práce má standardní rozdělení a řada údajů je zpracována do přehledných tabulek a grafů. V teoretické části práce jsou charakterizována léčiva a jejich rozdělení. Pozornost je věnována zejména antibiotikům a analgetikům. V dalších kapitolách teoretické části jsou popsány postupy pro stanovení léčiv ve vodách, které jsou vesměs na bázi separačních metod. Pro vlastní stanovení byla v případě analgetik zvolena plynová chromatografie po předchozí derivatizaci. Derivatizace byla prováděna pomocí dvou derivatizačních činidel. Celá derivatizace byla optimalizována. Vlastní analýza probíhala na přístroji GC-MS-TOF fy. LECO. Pomocí optimalizované metody byly následně analyzovány reálné vzorky vod. Získané výsledky jsou vesměs zpracovány do přehledných tabulek a grafů. Součástí prezentovaných výsledků jsou také fragmentogramy získané při vlastní optimalizaci derivatizace i celého analytického postupu. Pro jednotlivá analgetika byly pro výpočet koncentrací sestrojeny kalibrační křivky, které jsou rovněž součástí předložené bakalářské práce. Veškeré získané výsledky byly diskutovány. V závěru práce jsou shrnuty výsledky získané při optimalizaci analytické metody a při analýze reálných vzorků vod. Práce představuje velmi zdařilou studii, která by mohla být vhodným odrazovým můstkem pro další studium bakaláře v rámci magisterského studijního programu. Na základě přístupu bakaláře ke studiu, k jeho experimentální zručnosti a k získaným výsledkům hodnotím tuto práci stupněm "výborně".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Lisá, Hana

Předložená bakalářská práce se zabývala aktuální problematikou využití plynové chromatografie pro stanovení reziduí léčiv. Práce je zpracována na celkem 39 stranách na dobré jazykové úrovni, místy se však vyskytují drobné formální chyby (překlepy, chybějící písmena ve slově). V teoretické části práce student čerpal z 45 literárních odkazů, z nichž se ve 14 případech jedná o aktuální články z odborných časopisů, ostatní zdroje jsou vesměs knižní publikace nebo internetové citace. Tato část bakalářské práce je zaměřena na analgetika, jejich vlastnosti, způsoby extrakce, derivatizace a stanovení pomocí chromatografických metod. Teoretická část je uceleně a přehledně zpracována a je zaměřena na látky vybrané pro stanovení. V praktické části bakalářské práce jsou přehledně shrnuty extrakční a derivatizační metody použité pro stanovení vybraných analgetik, doplněné vhodnými grafy a chromatogramy. Pouze na str. 31-33 není v grafech úplný popis os včetně jednotek. Dále bych poukázala na graficky nepřehledně zpracovaný seznam literárních odkazů. Vzhledem k rozsahu bakalářské práce a charakteru získaných výsledků hodnotím práci stupněm "výborně" A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 19068