MARTINŮ, M. Systém řízení bioplynové stanice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Rozman, Jiří

Úkolem studenta bylo seznámit se s počtem a strukturou parametrů charakterizujících provoz bioplynové stanice. Po popisu měření teploty, tlaku, průtoku a hladin substrátu jednotlivými typy snímačů a způsobů jejich komunikace s centrální řídicí jednotkou měl navrhnout optimalizaci toku dat. V předložené práci jsou velice stručně popsány snímače jednotlivých měřených veličin. Návrh optimalizace toku dat v bioplynové stanici a její modernizace je doložena jen u měření teploty. Práce splňuje zadaní jen na mezi únosnosti. Práce s odbornou literaturou je doložena jen 3 knižními publikacemi, ostatní jsou manuály a internetové odkazy. Student začal na tématu práce pracovat se značným zpožděním, konsultace využíval jen pro rámcové vedení. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím : dostatečně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání E 25/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) D 12/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury E 5/10
Navrhovaná známka
E
Body
57

Posudek oponenta

Vyškovský, Karel

Předložená práce splňuje požadavky zadání. V úvodu naznačuje historii bioplynových technologií, definuje základní pojmy a seznamuje s funkcí bioplynové stanice (dále jen BPS). Věnuje popisu centrální řídící jednotky BPS a podává přehled hlavních měřených veličin včetně rozsahu a typu výstupních komunikačních signálů. Popisuje typy a principy jednotlivých snímačů neelektrických veličin. Dále se zabývá návrhem modernizace komunikace, tradiční proudovou smyčku 4-20mA nahrazuje rozhraním Ethernet, umožňujícím přístup prostřednictvím Internetu. Podrobně demonstruje tuto instrumentaci na příkladu čidla teploty Úroveň práce po odborné stránce lze hodnotit jako uspokojivou. Vzhledem k mládí a nevyzrálosti zpracovatele (a patrné časové tísni) vykazuje práce určitou, pochopitelnou, nevyváženost co do rozsahu a hloubky jednotlivých kapitol. V kombinaci s vědomostmi získanými z praxe na BPS se jeví, že bude připraven k dalšímu pokračování ve studiu nebo ke vstupu do reálného odborného života. Dosažené výsledky odpovídají očekávání. Práce obsahuje poměrně podrobný popis funkce BPS včetně probíhajících biochemických procesů. Pokud za "hodnotící parametry" (viz zadání práce) považujeme přehled hlavních fyzikálních veličin charakterizujících správný chod BPS a popis způsobu generování signálů nesoucích informaci o jejich hodnotách, pak je dosaženo kýženého cíle. Navržená modernizace, nahrazení "proudové smyčky" rozhraním přístupným prostřednictvím Internetu, přinese zvýšení pohodlí obsluze BPS a umožní rychlejší reagování na případné vybočení z optimálního vedení procesu fermentace, což může mít v konečném důsledku i nemalý ekonomický přínos. Formální zpracování splňuje zadané parametry. Je přehledné a má logickou stavbu. Vykazuje jisté drobné nedostatky svědčící o rychlé kompletaci a absenci kontroly. Jsou to zejména překlepy, nekonzistence textu (různý styl obrázků, metan - methan apod.) Bylo by vhodné doplnit popis mimooborových odborných výrazů: kejda, fytomasa, sulfan. Tyto záležitosti ale nemají podstatný vliv na smysl odborného sdělení ani na "čtivost" textu. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím : velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 17/20
Odborná úroveň práce B 42/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
B
Body
80

eVSKP id 32808