DŘÍMALKOVÁ, L. Elektrické charakteristiky diafragmového výboje v roztocích elektrolytů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Kozáková, Zdenka

Diplomová práce zkoumá diafragmový výboj generovaný v roztocích elektrolytů pomocí elektrických charakteristik. Podrobně rozebírá moment zapálení výboje a s ním související procesy (elektrolýza, tvorba bublin) s využitím kombinace voltampérových a časově rozlišených záznamů proudu, napětí, zvukového a světelného signálu. Generaci výboje dále porovnává s ohledem na různé experimentální podmínky. Část experimentální práce diplomantka realizovala na Ecole Polytechnique v Paříži. Diplomantka pracovala během řešení diplomové práce systematicky a zcela samostatně, zvláště během studijního pobytu na pařížské univerzitě. Vlastní měření a návrh nových experimentů pravidelně konzultovala. Vyhodnocování výsledků prováděla pečlivě a přehledně. Formulované závěry jsou srozumitelné a dávají ucelený náhled na zkoumanou problematiku. Diplomová práce splnila zadané cíle, proto ji doporučuji hodnotit výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Slavíček, Pavel

Předložená diplomová práce se zabývá zejména elektrickými parametry diafragmových výbojů. Práce je napsána srozumitelně, po formální stránce (jazykové, terminologické, grafické) je předložená práce vypracována pečlivě, bez hrubých nedostatků a obsahuje hodně experimentální práce. Autorka se musela naučit a dobře zvládnout metody měření elektrických parametrů pomocí osciloskopů a práci na vysokonapěťových zařízeních, dobře se vyrovnala i s časovou náročností experimentů. Dosažené výsledky autorka publikovala na několika mezinárodních konferencích, seznam publikací je uveden na konci diplomové práce. Autorka prokázala schopnost samostatné vědecké práce. Některé drobné chyby a nepřesnosti: poněkud netypický symbol pro bezpečnostní pojistku ve schématu zapojení, dva obrázky se stejným číslem, nějaké překlepy. Výsledky obsažené v diplomové práci jsou velmi zajímavé a přispějí k výzkumu a využití diafragmových výbojů. Předložená práce tedy splňuje podle mého názoru kritéria kladená na diplomové práce a hodnotím ji známkou výborně A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 32871