ŠTAFFA, J. Jednofázový pulzní měnič DC/AC s digitálním řízením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Minárik, Vladimír

Práca je obsahovo po odbornej stránke v poriadku. Prínosom je zvládnutie širokej problematiky z oblasti návrhu a konštrukcie DC/AC meničov, simulácii dynamických sústav a programovania riadiacich algoritmov. Všetky stanovené ciele boli splnené. Po formálnej a grafickej stránke je práca v poriadku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) D 13/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Pazdera, Ivo

Tématem diplomové práce je řízení, simulace a realizace jednofázového pulzního měniče DC/AC s digitálním řízením. Praktický návrh je zaměřen na výstupní LC filtr a dimenzování spínacích prvků. Pomocí metod optimálního modulu je navržena kaskádní řídící struktura s napěťovou a podřízenou proudovou smyčkou. Navržené regulátory jsou vyčísleny ve spojité oblasti a posléze převedeny do diskrétní podoby. Celá soustava měniče je simulována v programu Matlab/Simulink. Nakonec je řízení měniče implementováno do signálového procesoru a měřením ověřena jeho funkčnost. Práce je rozdělena do 10 kapitol včetně úvodu a závěru. Jádro práce pak tvoří kap. 2- 4 - teoretický rozbor problematiky, kap. 5 - návrh silové části DC/AC měniče, kap. 6 - popis hardwaru řídící části, kap. 7 - návrh regulace a simulace měniče, kap. 8 - implementace řídícího algoritmu do DSP, kap. 9 - měření. Grafická úprava je na dobré úrovni, jednotlivé kapitoly jsou přehledně seřazeny. Rozsah a obsah kapitol odpovídá jejich významu. Teoretický úvod je přehledně seřazen a výstižně shrnuje řízení a topologii jednofázového DC/AC měniče. Samotný návrh regulace a následná realizace měniče je v pořádku a vypovídá tak o dobrých teoretických znalostech autora v této oblasti. Připomínky k práci: Kap. 3, - Více se rozepsat o rozdílech a vlastnostech bipolární a unipolární sinusové PWM. Kap. 5.5, obr 5-6. - Chybí (v textu zmíněné) kondenzátory pro omezení parazitní indukčnosti. Kap. 7.1 - Méně zřetelný popis jednotlivých přenosů simulované soustavy, především zesílení čidel a pwm modulu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 19/20
Formální zpracování práce A 10/10
Odborná úroveň práce A 45/50
Splnění požadavků zadání A 18/20
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 18374