KURFŰRST, J. Optimalizace vibračního mikrogenerátoru. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Ondrůšek, Čestmír

Student pracoval podle pokynů a byl schopný sám nastudovat problematiku, která není obsahem kurzů bakalářského, nebo magisterského studia. Předložil velmi pěknou práci a metodika optimalizace, kterou zvládl je obecně použitelná při konstrukci elektrických strojů a pokud vím, tak v této oblasti nebyla metoda SOMA ještě nikdy použita.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Hadaš, Zdeněk

Oponovaná diplomová práce shrnuje výsledky, dosažené diplomantem při optimalizaci parametrů vibračního mikrogenerátoru, který byl vyvinut na VUT v Brně. Konkrétním cílem práce byla optimalizace parametrů konstrukce vibračního generátoru. Pro optimalizační úlohu této komplexní technické soustavy byl diplomantem zvolen genetický algoritmus, přesněji samo organizující migrační algoritmus - SOMA. Vlastnímu řešení práce předchází stručné shrnutí současného stavu v oblasti mikrogenerátorů a i optimalizačních metod. Následuje popis modelu mechanické a elektromagnetické části mikrogenerátoru. Tato kapitola je nevhodně pojmenována jako "Matematická analýza …" když se jedná o vytvoření modelu pro simulační výpočty a optimalizaci. Sestavený model mechanické i elektromagnetické části mikrogenerátoru je vhodně zjednodušen pro potřeby simulačních výpočtů a je vhodný pro optimalizaci zvolených parametrů této technické soustavy. Dále se práce zabývá optimalizačním algoritmem SOMA AllToOne, který je vhodně popsán a implementován na optimalizaci parametrů vibračního mikrogenerátoru. Diplomant pro potřeby optimalizace dané konstrukce mikrogenerátoru vytvořil optimalizační program, jež obsahuje model mikrogenerátoru, a dále zpracoval grafické rozhraní pro 3 optimalizační úlohy - vše v prostředí MATLAB. Dosažené výsledky optimalizace jsou následně vyhodnoceny. Formální úprava diplomové práce je na požadované úrovni. Po stránce jazykové hodnotím práci jako srozumitelnou, s přijatelným množstvím pravopisných chyb. Jako v každé práci i zde se vyskytuje řada určitých nepřesností, nedůsledností a drobných chyb, které však nemají žádný vliv na její srozumitelnost a proto je zde neuvádím. Předložená diplomová práce splňuje požadavky zadání a její téma je aktuální, neboť optimalizace komplexních technických soustav vede často ke značným úsporám. Celá práce svědčí o tom, že diplomant je schopen nastudovat prakticky neznámou problematiku, ovládá metody inženýrské práce, má teoretické znalosti a praktické dovednosti a je schopen je v technické praxi aplikovat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 46/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 18315