PERGLOVÁ, I. DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Ruller, Ivan

Předložená práce je doložená kvalitně zrpacovanými analýzami funkční náplně řešeného prostoru, podlažnosti, dorpavy a zeleně, což umožňilo studentce dobře se orientovat v daném prostoru, jeho měřítku, historické hodnotě i významu pro dořešení klíčové stavební parcely na okraji historického jádra i nové části města na jihu. Bakalářka respektuje a využívá severojižní osy od centra města k sídlišti a zajímavým způsobem na ni reaguje. Podél této osy navrhuje dva objekty - západní A čtyřpodlažní a východní B třípodlažní ve tvaru písmene L. Tyto objekty jsou situovány v prostoru tak, že vytváří jednak zajímavý městský, oddychový prostoru při ulici Poláškové a v jihozápadním cípu parcely vtipným způsobem rozšiřuje stávající zeleň a řeší tak rekreaci obyvatel domu v příjemném parkovém prostředí. Skosení rohů těchto objektů přispívá ke kultivaci daného prostředí a jeho tvarovému obohacení. Výšková hladina zástavby vychází z měřítka tohoto městského prostoru. Na třípodlažním objektu parkingů v celém rozsahu parcely jsou pak ve dvou samostatných objektech velmi čistým způsobem rozvíjeny v podstatě dvě základní funkce. 1. n.p. obchody, služby, kavárna a samostatné vstupy do horních podlaží s byty, které jsou navrženy v poměrně vysokém plošném standardu. Architektura je neokázalá, odpovídá velikosti města i vnitřní náplni objektu. Výškový rozdíl 150 cm mezi Poláškovouá a Sokolskou ulicí je řešen vyrovnávacími schodišti a v exteriéru bez schodišť pouze úpravou a svahováním terénu. Bylo by třeba prokázat, zda toto řešení je reálné. Celkové výtvarné koncepci by neškodilo více odvahy a otevřít zejména parter objektu velkorysejším proskledním a více otevířt objekt slunci a pokusit se více uplatnit možnosti, které nabízí železobetonová nosná konstrukce. Otázky k obhajobě: a) optimální plošné parametry bytů různých kategorií b) soudobá architektura v historickém prostředí

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování Studentka-bakalářka pracovala s maximálním nasazením po celou dobu určenou pro zrpacování bakalářské práce.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Němec, Josef

Práce hodnocena "výborně/A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Návrhu řešení předchází podrobná širší analýza území na okraji historického jádra města. Navržená koncepce přiřazení nového velmi dobře reaguje na stávající drobné měřítko i parcelační proporce. Za klady urbanistického řešení je nutno dále vyzdvihnout zachování pěšího průchodu z historického jádra k bytové panelové výstavbě i motiv dvou ozeleněných "náměstíček" na stavební parcele samotné.
Architektonické řešení A Zajímavá a přínosná je kompozice hmot, členěných půdorysně i vertikálně, což zajišťuje její celkový kladný efekt. V architektonickém detailu by si návrh zasloužil dopracování parteru, zejména jeho větší otevřenosti, prezentaci, prosklení apod.
Provozní řešení B Skladba hmot příznivě ovlivňuje rozmanitost dispozičního řešení. Jde však o složitější a náročnější projektování, aby byly dodrženy potřebné funkční i ekonomické parametry. Tak např. ani zde nelze plýtvat velkými spojovacími chodbami, nebo naopak neúnosně minimalizovat koupelny. Sklepní kóje ve 2. a 3. n.p. bude lépe přejmenovat na skladovací komory. Řez příčný přes průchozí pasáž by měl objasnit, jak se vyrovnat s terénním rozdílem 1,5 m.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční systém je zvolen přiměřeně funkcím, v nichž prioritu mají podzáchytné parkovací garáže ve třech p.p. V této souvislosti nedoporučuji umísťovat retenční nádrž na dešťovou vodu dovnitř garáží tak, jak je zakresleno.
Formální úroveň A Práce je přehledná, přesvědčivá a co do obsahu vyčerpávající dané zadání. Grafícká úroveň celé práce je nadstandardní.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 54387