KOS, L. Studium feroelektrických materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Frk, Martin

Značná část teoretické části, která se týká feroelektrik je zpracována jen z jednoho, ne příliš nového, literárního zdroje [3]. K modelovaní krystalografických mřížek musel student současně nastudovat mineralogické názvosloví a označovaní jednotlivých struktur, které využil v příslušném softwaru CrystalMaker. Diplomant splnil zadání práce, i když v některých částech (simulace změny krystalografické mřížky v závislosti na teplotě) zůstalo pouze u statických modelů. Přestože navštěvoval student kombinovanou formu studia, jeho aktivita v průběhu semestru byla velice dobrá. Pravidelně konzultoval dosažené výsledky a společně jsme určovali další směřování práce. Z mého pohledu je v práci až příliš grafických závislostí, bez detailnějšího popisu, v kterých se nezainteresovaný čtenář může lehce ztratit. Nutno podotknout, že diplomová práce neprošla korekčním řízením, neboť jsem byl v závěru semestru dlouhodobě na služební cestě. Přesto se v práci nevyskytují závažné nedostatky, ale jen drobné typografické a občas i stylistické nedostatky.

Navrhovaná známka
C
Body
76

Posudek oponenta

Rozsívalová, Zdenka

Cílem předložené diplomové práce je studium piezoelektrických a feroelektrických materiálů z pohledu struktury a praktických aplikací, simulace krystalových mřížek a struktur a následné sledování a vyhodnocení vlivu teploty na frekvenční závislosti reálné a imaginární složky komplexní permitivity. Na základě získaných teoretických informací a s využitím přístrojového vybavení ústavu elektrotechnologie sestavil diplomant automatizované pracoviště pro sledování vlivu teploty na frekvenční závislosti relativní permitivity a ztrátového čísla metodou dielektrické relaxační spektroskopie a jeho funkci ověřil na praktických příkladech. Diplomová práce, sepsaná v rozsahu 70 stran, včetně přehledu literárních zdrojů, seznamu použitých symbolů a dvou stran přílohy s doplňujícími obrázky k měřicímu pracovišti a struktuře vzorků, je rozdělena do osmi kapitol a doplněna úvodem do problematiky. Teoretická část popisuje dielektrika a izolanty se zaměřením na polarizační jevy, shrnuje problematiku feroelektrik, především skupiny materiálů na bázi titaničitanu barnatého a jejich praktických aplikací, dále se zabývá krystalografickými soustavami. V souladu se zadáním diplomové práce měly být vytvořeny modely krystalografické struktury titaničitanu barnatého a jeho modifikací, včetně simulace vlivu teploty na tyto struktury, ale tato část práce by měla být zpracována podrobněji. Praktická část řeší sestavení automatizovaného měřicího pracoviště, popis jednotlivých měřicích přístrojů a zařízení, postup měření, shrnuje naměřená data a jejich vyhodnocení. Experimentálně získaná data jsou zpracována formou tabulek, které však uvádějí v mnoha případech hodnoty veličin s větší přesností, než jaká odpovídá přesnosti měření, a grafických závislostí sledujících vliv teploty na frekvenční závislosti relativní permitivity a ztrátového činitele, současně je sledován vliv příměsi titaničitanu strontnatého v titaničitanu barnatém na posun Curieho teploty. Naměřené výsledky jsou matematicky interpretovány aplikací Curie-Weissova zákona, dále je sledována závislost Curieho teploty na množství příměsi. Předložená práce je sepsána přehledně a pečlivě, s vnější úpravou a grafickým zpracováním na dobré úrovni. Požadavky zadání byly splněny. Předložená diplomová práce a její zpracování splňují všechny požadavky, kladené na závěrečnou vysokoškolskou práci, nutné pro doporučení práce k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 54314