GLOGAR, M. Analýza možností odvracení střetu osobního a drážního vozidla na železničním přejezdu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Prnka, Jiří

Předložená práce splňuje zadání a obecné požadavky na diplomovou práci magisterského studia. Student prokázal dostatek aplikačních schopností, že je schopný samostatně řešit a písemně prezentovat zadaný problém. Během zpracování práce student mnohokrát konzultoval s vedoucím a rady účinně zapracoval do své práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Práce splňuje vytýčené cíle. V úvodu se student seznámil s legislativou a pojmy týkajícími se železničních přejezdů a to jak z pohledu uživatele pozemní komunikace, tak z pohledu uživatele dráhy. Dále se student zabýval statistikou nehodovosti na přejezdech. Následně student provedl analýzu možností odvrácení střetu na dvou vybraných přejezdech, včetně návrhu opatření na zlepšení bezpečnosti na těchto přejezdech.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Úroveň zpracování teoretické části se jeví jako velice přehledná pro utvoření uceleného přehledu. Chybí pouze srovnání dané problematiky, včetně nehodovosti, s poznatky ze zahraničí.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Praktická část práce se zabývá nejprve možností odvrácení střetu na přejezdu zabezpečeným přejezdovým zabezpečovacím zařízením a poté na přejezdu zabezpečeným pouze výstražným křížem a to jak graficky tak i s podporou simulačního softwaru VirtualCrash 2.2.
Odborná úroveň diplomové práce A Práce je na slušné odborné úrovni, je užita jednotná odborná terminologie.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Poznatky z provedené analýzy možných situací na přejezdech jsou využitelné při rekonstrukci problematických železničních přejezdů a zjištěné nedostatky a rozpory v legislativě jsou poučné při budoucích novelizacích daných předpisů.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Citace jsou vesměs v souladu s normou ČSN ISO 690, pouze citace u obrázků je v rozporu s danou normou. Drobným nedostatkem je přehled literatury, který není seřazen podle abecedy a obsahuje řadu drobnějších chyb.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Práce je po formální stránce přehledná. Grafickou úpravu práce shledávám jako povedenou, i když není dodržena ústavní šablona pro jednotný styl DP. Jazyková úroveň velmi dobrá, práce je prosta gramatických chyb.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bradáč, Albert

Práce je zpracována na dobré odborné úrovni, pouze mohly být zpracovány možnosti odvrácení střetu na více typech přejezdů. Rovněž se jeví jako ne zrovna nejlepší řešení zobrazení grafických výstupů simulací v práci a ostatních výstupů (protokol, grafy) v příloze. Protokol v pířloze neobsahuje nastavení parametrů jednotlivých sekvencí, přitom právě těmi je možné odvracení řešeno. Z grafů vyplývá, že bylo použito poměrně velké množství sekvencí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Nebyla dodržena šablona pro jednotný styl DP na ÚSI (zejména použity jiné fonty).
Úplnost vypracování C V práci jsou zpracovány pouze dva typy přejezdů.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A
Obtížnost a správnost řešení A
Přínos pro praktické i teoretické využití C
Odborná jazyková úroveň B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 49541