OROS, Š. Návrh způsobu řízení přiblížení na RWY 10 letiště Brno-Tuřany [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Vosecký, Slavomír

Autor diplomové práce řešil téma, které souvisí s radiotechnickým vybavením letiště, na kterém pracuje. Znalosti prostředí využil k popisu provozního a technického zázemí letiště a vlastností zařízení, která je tvoří. K řešení své práce využil také řadu názorů, které shromáždil na základě diskusí s jednotlivými pracovníky managementu letiště. Při zpracovávání textu práce postupoval samostatně a do značné míry respektoval podněty ze tří diskusí s vedoucím projektu. Předností práce je, že diplomant shromáždil velkou část údajů, které jsou pro vytvoření názoru na možnosti a potřeby realizace úkolu zadání důležité. Tento shromážděný materiál je co do obsahu interpretován v podstatě správně. Co do rozsahu popisů jednotlivých zařízení by však měl být lépe vyvážen podle významu, který jednotlivá zařízení letiště mají ve vztahu k danému úkolu. Úkol, stanovený zadáním, je zcela konkrétní. Návrh řešení problému zvýšení kapacity a bezpečnosti letového provozu při přibližování se k RWY 10 za snížené dohlednosti ale vyžaduje podrobnější popis konkrétního prostředí a existujících okolností a vztahů, než daná diplomová práce poskytuje. Nejvážnější otázky (územní limity, ekonomika navrženého řešení a důsledky na životní prostředí) vyžadovaly větší soustředění a podrobnější analýzu, byť na úkor rozsahu popisů prostředí a stávajícího vybavení letiště. Výsledek práce tak sice managementu letiště poskytuje mnoho užitečných podnětů, ale nikoli dost těch informací, které bude ve spojitosti s obsahem zadání nutno řešit v praxi. Po formální stránce má práce všechny náležitosti a je jazykově i terminologicky dobře upravena.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Kujal, Tomáš

Diplomant vypracoval práci, která sice splnila zadání, ale některým bodům věnoval poměrně malou pozornost. Práce působí ne zcela uceleným dojmem. Po obsahové stránce je v první polovině práce možná až zbytečně detailní popis teorie, což se samotným řešením nemá příliš velkou souvislost (především kapitola 5). Na druhou stranu mi vpráci chybí rozbor provozních a ekonomických podmínek, které by objasnily výběr kategorie přiblížení. Ekonomická stránka navržené realizace je pak zpracována velmi povrchně. Po formální stránce bych autorovi vytkl v prvé řadě úplnou absenci citací. Dále jsou zde některé zkratky uvedeny bez popisu (popis je až v seznamu zkratek) a jsou zde i zkratky již nepoužívané.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 20638